Aanschouw en beoordeel: de 10 mooiste serie-openingen ooit

Nu aan het lezen

Aanschouw en beoordeel: de 10 mooiste serie-openingen ooit

Aanschouw en beoordeel: de 10 mooiste serie-openingen ooit

Terwijl Netflix experimenteert met een ‘skip intro’ knop is er een serieuze herwaardering gaande van serie-openingen: de introducties bij aanvang van een aflevering.

Vroeger was de titelopening heel normaal, noodzakelijk zelfs voor mensen die niet élke aflevering van hun favoriete sitcom op tv konden kijken. Er moest ook worden gewerkt. En stamppot gegeten, ofzo.

Moodfixer

Goed, zo lang geleden was dit nu ook weer niet, maar dat we nu nog steeds onze (online)series beginnen met een intro, is best frappant. Haast niemand kijkt namelijk slechts één aflevering en de intro vertelt ook steeds minder vaak een verhaal.

Vaker is het een moodfixer: een combi van beeld en geluid waardoor je langzaam de fictieve maar o zo geloofwaardige wereld van je hoofdpersonages du moment wordt gezogen.

We schreven hier onlangs een ode aan die fantastische introducties en dat deed ons eraan denken hoeveel pareltjes er eigenlijk wel niet zijn. En wie zouden wij zijn om die greep uit onze intro-obsessies van je te onthouden?

1.House of Cards

Toegegeven, zonder muziek was deze mysterieuze introductie van één van de populairste series ooit weinig soeps maar dat is gelukkig niet het geval. Makers zijn het eerder genoemde bedrijf Elastic en de muziek is gemaakt door Jeff Beal. Waarom de muziek zo ontzettend aanslaat en talloze awards wint, is voer voor verschillende media. Hoe het ook zij: de opening is awesome en dikke kans dat je hem nog vers in het geheugen hebt staan.

2. True detective

Wederom van de hand van Elastic, deze introductie over gebroken personages die worstelen om weer heel te worden. Bijzonder kunstzinnig vormgegeven, zoals de uitleg doet vermoeden. De combinatie van locaties en mensen, maakt dit net als de serie een must see.

3. X-files

Fans van deze science-fiction/horrorserie just know. De grote X verschijnt in een rokerige omgeving was eigenlijk onderdeel van de pitch pilot maar bleef gedurende de hele serie. Heel veel ge-edit, noemt maker Chris Carter het. De angstaanjagende muziek kostte een paar maanden lang om te maken, maar dat leverde wel het welbekende fluitje op.

4. Sherlock

De openingstitel van Sherlock wordt geroemd om zijn muziek, net zoals de vele close-ups zoals het moment waarop bloed gaat bubbelen. Kleine details waarmee de sfeer van de serie wordt neergezet zonder in de introductie écht uit de doeken te doen waar het om gaat. Mysterie, moderniteit en donkerte…

5. Friends

Oud en vertrouwd is de opening van elke Friends aflevering, een totale belichaming van de jaren ’90, vriendschap, citylife en liters koffie. De regie van de intro lijkt het meeste weg te hebben van een regisseur die zei: oké, we gaan het liedje afspelen en dan kunnen jullie spelen rond de fontein, goed?’ Maar de kwaliteit van de serie kennende, zal er heus flinke voorbereiding aan vooraf zijn gegaan.

6. Stranger Things

Retro, is alles wat we kunnen zeggen over deze Netflix-original horror. Intro-gigant Imaginary Forces maakte bijna een volledige minuut aan fantastische beelden. Het bedrijf is ook verantwoordelijk voor onder meer de Mad Men intro’s. Uit interviews blijkt dat de makers wilden gaan voor een stijl a la Alien en The Dead Zone met hun kenmerkende typografie. Die letters zie je terug in de Stranger Things-opening.

7. Mad men

Tv-series hebben de neiging direct te beginnen met het verhaal of, meer traditioneel, met een theme song. Mad Men gaat voor dat laatste, waarmee direct de old school toon is gezet die de rode draad zal vormen gedurende de hele serie die zich afspeelt in de jaren 60. We zien een geanimeerde opening waarin het silhouet van een man van een wolkenkrabber stort. Voor kijkers is het de vraag of dit letterlijk of figuurlijk Don Drapers teloorgang betekent. Echte fans kennen het antwoord…

8. Broadcity

Een van de beste comments onder de introvideo van BroadCity? “Deze video is gevaarlijk om te kijken als je stoned bent.” En zo is het. Vrolijk, full of latin en een zweem wiet, de introductie is de getekende versie van de Broadcity cast. We zien inktspuwende letters, borsten, exploderende figureren en nog veel meer. Elke aflevering is de intro anders, dus het is altijd een verrassing.

9. Sex and The City

Herinner je je dé bus nog? Vast wel. Ook al ben je niet één van de miljoenen mensen die de serie ontelbaar keren heeft herbekeken, dan nog ken je openingsscene waarin Sarah Jessica Parker ronddartelt in haar tuttu-rok (die 5 dollar kostte). De muziek: pure latin in een zeer New Yorks tafereel.

10. Dexter

Voor wie niet tegen bloed, vlees of eetgeluiden kan, is deze opening een absolute horror. Net zoals Dexter en zijn moordneigingen zelf eigenlijk. De intro stelt vlijmscherpe messen centraal tijdens een alledaags ochtendritueel dat behoorlijke lading krijgt doordat het overduidelijk synoniem staat voor iets meer, iets gruwelijkers, iets fatalers.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.