Joost Bastmeijer (NPO Radio 1) geeft zijn beste travelblogger tips

Nu aan het lezen

Joost Bastmeijer (NPO Radio 1) geeft zijn beste travelblogger tips

Processed with VSCO with c3 preset

Joost Bastmeijer (NPO Radio 1) geeft zijn beste travelblogger tips

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend. 

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Joost Bastmeijer (28), een allround mediamaker uit Amsterdam. Naast mijn werk – ik ben de Online Coördinator bij NPO Radio 1 en werk één dag in de week bij MENDO – probeer ik zoveel mogelijk te reizen en te fotograferen. De foto’s die ik in het buitenland maak deel ik op Instagram.”

Wat is by far de meest bijzondere bestemming die je ooit hebt aangedaan?

“Mijn vriendin en ik hebben in 2014 een reis naar Jordanië, Israël en Palestina gemaakt, dat was overweldigend. Het zijn drie landen die behoorlijk van elkaar verschillen, maar erg dicht op elkaar liggen. Met name door mijn journalistieke achtergrond heeft onze reis naar dat relatief kleine, omstreden gebied veel indruk gemaakt. Maar ook de trip die we onlangs door Ivoorkust, Mali en Senegal hebben gemaakt was te gek. In Mali woedt een ingewikkeld conflict, dus ik zou een pleziertrip naar Mali niet meteen aanraden, maar Ivoorkust en Senegal zijn goed bereisbaar. Ik hoop dat mensen door mijn foto’s overwegen om ook zo’n reis te maken: Senegal is een fantastisch vakantieland.”

Wat is je beste tip voor een reis die vlekkeloos verloopt?

“Zorg dat je flexibel bent. Dat je zonder naïef te zijn openstaat voor wat er op je pad komt. Natuurlijk moet je in Palestina of Mali op je hoede zijn, maar angst is een slechte raadgever. Online zijn veel handige reisverhalen te vinden, maar je kunt je het beste laten informeren door mensen die op je reislocatie wonen en werken. Alle tips die ik vergaar, sla ik trouwens op in Google Maps. Ook als ik geen internet heb kan ik dan gemakkelijk zien wat anderen hebben getipt. Het is al vaak voorgekomen dat ik naar een bepaalde wijk ga omdat er op de kaart meerdere opgeslagen locaties staan. Die markers geven vaak aan dat een wijk de moeite van het bezoeken waard is.”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is is op reis?

“Naast Google Maps gebruik ik Instagram uiteraard erg veel. Daar deel ik niet alleen de foto’s die ik op reis heb gemaakt: in de captions probeer ik elke foto van wat meer context te voorzien. Ook als je het hebt over de voorbereiding van een reis kan Instagram erg bruikbaar zijn, ik heb al talloze tips via het medium verkregen. In juni vorig jaar ben ik zelfs in m’n eentje naar New Delhi gevlogen, waar ik heb afgesproken met mensen die ik via Instagram had gecontacteerd. Daardoor heb ik een kant van Delhi leren kennen die ik niet had willen missen.”

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?

“Twitter gebruik ik voornamelijk om bij te blijven – veel van de mensen die ik daar volg zijn journalisten. Voor mijn dagelijks leven is dat onmisbaar, maar op reis hoef ik niet telkens over ‘de ophef van de dag’ te lezen. Vandaar dat ik vooral op Instagram actief ben. Ik fotografeer met een Fujifilm-camera en mijn iPhone 6S, die ik ook gebruik voor de nabewerking en het plaatsen van mijn foto’s.”

A #latergram from the Abissa festival in Grand-Bassam, Ivory Coast. #💃🏿

Een bericht gedeeld door Joost Bastmeijer (@joostbastmeijer) op

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk op reis kan?

“Er zijn veel mensen die denken dat ik de helft van het jaar op reis ben, maar dat is niet het geval. Tijdens een reis doe ik doorgaans zoveel, dat het nogal een overkill veroorzaakt als ik de gemaakte foto’s in diezelfde periode online moet zetten. Het komt voor dat ik alweer weken in Hilversum aan het werk ben, maar nog steeds foto’s post die ik in het buitenland heb gemaakt. Een collega zei laatst: ‘door jou worden mensen dus depressief!’ Dat lijkt me wat overdreven: ik heb zeker niet meer vakantiedagen dan de gemiddelde Nederlander. Wel probeer ik elke vrije dag zo optimaal mogelijk te benutten. Ik kan me niet herinneren dat ik op een opgenomen vakantiedag in Nederland was.”

Welke plek staat op dit moment bovenaan de bucketlist?

“Er staat een reis naar Iran op de agenda! Naar dat land ben ik erg benieuwd. Ook wil ik graag weer terug naar West-Afrika, dat was een bijzondere trip die naar meer smaakt. Ook zou ik ooit nog een grotere reis over de Kaapverdische eilanden willen maken: ik ben een tijdje terug naar Fogo en Santiago geweest, en dat was te gek. De sfeer, de mensen, de muziek..”

Heb je nog een leuke travel-boekentip? Of een traveltip in het algemeen?

“Voor MENDO heb ik meegewerkt aan ‘Depart’, een fotoboek met 25 Instagramfotografen die vertellen over hun favoriete reisbestemming. Verder reis ik graag met boeken die zijn geschreven over ’t land dat ik bezoek (Goodreads.com is daar erg handig voor) en ik vind de reisgidsen van Bradt en Moon erg goed. Wat betreft de algemene reistip: ga ook naar Kaapverdië! Mijd toeristeneiland Sal en vlieg naar Praia, de hoofdstad. We zijn met het openbaar vervoer naar het noorden van ’t eiland gereisd. Daar ligt Tarrafal, een erg mooi, slaperig vissersstadje. Iets oostelijker, op het Afrikaanse vasteland, is Senegal ook de moeite waard. In Dakar zijn Île de Ngor en, ondanks de heftige geschiedenis, Île de Gorée erg mooi. Ook was ik onder de indruk van de noordelijker gelegen oude koloniale stad Saint-Louis. O en als iemand vragen heeft: stel ze vooral via Instagram!”
Reishistorie
2017: Engeland, Amerika, Spanje
2016: IJsland, India, Bulgarije, Ivoorkust, Mali, Senegal
2015: Cuba, Frankrijk, Spanje, Italië, Kaapverdië
2014: Engeland, Jordanië, Israël, Palestina, Frankrijk, Amerika, Bonaire, Engeland

Meld je aan voor de nieuwsbrief.