Deze TED Talks over modern feminisme moet je gezien hebben

Nu aan het lezen

Deze TED Talks over modern feminisme moet je gezien hebben

Deze TED Talks over modern feminisme moet je gezien hebben

Feminisme is en blijft een hot topic. Vooral in dit tijdperk waarbij wereldleiders zich uitspreken over vrouwen – not always in a good way – en waarbij gelijke lonen en vrouwen aan de top belangrijker zijn dan ooit.

TED Talk stelde een playlist samen met tien inspirerende talks over het moderne feminisme. Elke spreker met ieder hun eigen perspectief op het feminisme van deze tijd. Hier de drie die je absoluut even moet bekijken.

Bad feminist

Wat voor Roxane Gay begon als een grap, liet haar later realiseren dat er verschillende vormen van het feminisme is in deze tijd. Gay noemt zichzelf een ‘slechte feminist’, want ze luistert naar rauwe hiphop onderweg naar haar werk waar vrouwen niet altijd netjes worden benoemd.

“Ik veroordeel geen vrouw wanneer zij de beslissing neemt om een huismoeder te worden”, zegt Gay in haar talk vol humor. “Het probleem zit hem dan ook niet in vrouwen die economisch minder naar buiten treden, maar het ligt juist bij de samenleving waar vrouwen worden wegzet als economisch minder inzetbaar.”

Mishandeling van vrouwen

Als oud-president van de VS heeft Jimmy Carter veel landen mogen bezoeken en heeft hij verschillende redenen opgedaan over het feit dat vrouwen en meisjes nog steeds te vaak worden mishandeld, geestelijk en fysiek.

De eerste reden die hij geeft in zijn inspirerende talk is de religieuze verschillen en omgangsregels van vrouwen. “Waarom zou een werkgever een vrouw hetzelfde salaris geven als een man, als in de Bijbel wordt beschreven dat een vrouw niet gelijk is in de ogen van God?”, vertelt Carter. Een andere reden die oud-president geeft: “Men don’t give a damn.

Zwangere vrouwen

Onderzoeker Sofia Jawed-Wessel gaf in haar eye-opening talk haar blik weer op zwangere vrouwen en hoe een zwangere vrouw wordt gezien door de samenleving.

“Vies, ongemakkelijk, het risico niet waard. Dit zijn een van de antwoorden die mensen gaven op de vraag hoe zij seks met een zwangere vrouw zich voorstellen”, vertelt Jawed-Wessel, “Maar wat je eigelijk zegt met seks is het risico niet waard is ‘de seksuele behoefte van een vrouw doen er niet toe’.”

Kijk hier alle TED Talks achter elkaar voor meer inspirerende talks over het moderne feminisme van deze tijd.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.