10 tips om een blijvende goede eerste indruk te maken - Vance

Nu aan het lezen

10 tips om een blijvende goede eerste indruk te maken

10 tips om een blijvende goede eerste indruk te maken

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Of het nu gaat om een sollicitatiegesprek, een eerste date, of de eerste keer bij je schoonouders, het is vaak de eerste indruk die blijft hangen. Als Belg die sinds kort verhuisd is naar Amsterdam, kom ik elke dag nieuwe mensen tegen. Deze 10 tips hielpen mij alvast bij de dagelijkse kennismakingen.

1. Luisteren is belangrijker dan zelf te praten

De eerste tip is misschien niet zo vanzelfsprekend als je jezelf moet voorstellen aan iemand die je nog niet kent. Het is desondanks één van de belangrijkste dingen die je moet onthouden als je een goede eerste indruk wil maken. Natuurlijk moet je zelf ook praten, maar door goed te luisteren en te reageren op wat de ander zegt, laat je een betere indruk achter.

2. Probeer te inspireren

Met inspireren bedoel ik dat je bij elke nieuwe kennismaking ook een soort les moet meegeven. Hiermee bedoel ik niet dat je alleen maar Gandhi-achtige uitspraken mag gebruiken, of heel de tijd de leerkracht moet uithangen. Een leuk weetje, nieuwtje, of introductie in iets waardoor jij gepassioneerd bent kan ook al volstaan.

gandhi-inspiring-quote

3. Wees oprecht en authentiek

Je eerste indruk is inderdaad belangrijk, maar probeer niet jezelf beter voor te doen dan je bent en ga zeker niet liegen. Blijf gewoon eerlijk tegen jezelf en probeer niet in een rolletje te kruipen. Iedereen is anders en dat maakt het juist leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

4. Stel je kwetsbaar op

In dezelfde lijn als vorige tip: wees een echte persoon met echte emoties. Je hoeft natuurlijk niet meteen heel je privéleven te delen, maar als je toont dat je ook maar gewoontjes bent, gaat de andere zich sneller op zijn of haar gemak voelen bij jou.

5. Wees niet bang om af te gaan

Falen is niet erg, nooit. Wedden dat deze twee kindjes beste vrienden zijn geworden na hun epic fail?

6. Lach!

Lachen is besmettelijk, als je zelf lacht en vrolijk bent, zullen de mensen rond je ook vrolijk worden. Het is niet alleen aanstekelijk als je lacht, maar zo je stel je de andere ook meer op zijn gemak.

7. Voel je goed in je vel

Als je zelf goed in je vel zit, straal je zelfzekerheid uit. Dit laat onbewust een positieve indruk na op je gesprekspartner, waardoor die je langer en beter zal onthouden. Voor mensen die zich niet goed in hun vel voelen heb ik een extra tip: kijk nog eens naar deze clip.

8. Focus op de andere persoon

Een eerste ontmoeting draait niet enkel om jou. Je bent met twee personen die elkaar leren kennen, dus wees ook geïnteresseerd in wat de andere te zeggen heeft. Een ideale gesprekspartner is iemand die het gesprek helemaal rond de ander laat draaien, oprecht geïnteresseerd is en vragen stelt.

9. Bereid jezelf goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooral als je naar een sollicitatiegesprek gaat is het o-zo belangrijk om goed voorbereid te zijn. Doe research over het bedrijf, de klanten, de mensen die er werken. Je wilt niet met je mond vol tanden staan als ze jou vragen waarom je goed bij die functie in dat bedrijf past.

10. Zoek een gemeenschappelijke interesse

“Wat als we niets hebben om over te praten?”, is ongeveer de standaardzin voor iedereen met een paniekaanval voor een eerste date. Zoek naar jullie gemeenschappelijke interesses en geloof me, jullie gesprek zal automatisch van een leien dakje gaan. Weet je geen gemeenschappelijke interesse? Ga dan terug naar stap 1 en 8.

22 jarige Belgische blogger living a #DutchDream. Opgegroeid met een Gameboy in de hand en een voetbal aan de voeten. Heeft de speciale gave om een serie te kunnen kijken, een sportwedstrijd te volgen en pokémon te vangen op hetzelfde moment.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.