'Niemand hoeft een seconde te wachten met het verbeteren van de wereld' - Vance

Nu aan het lezen

‘Niemand hoeft een seconde te wachten met het verbeteren van de wereld’

‘Niemand hoeft een seconde te wachten met het verbeteren van de wereld’

Nooit had een tienermeisje zo veel invloed in de wereld als Anne Frank met haar dagboek. Het dagboek vertelt het verhaal van een jong meisje, met dromen en potentie, dat door haar geloof en afkomst moest onderduiken en later komt te overlijden in een concentratiekamp.

Anne schreef haar dagboek tijdens haar verblijf in het nu bekende Achterhuis in Amsterdam. Van juli 1942 tot de arrestatie in augustus 1944 schrijft zij haar gedachten en wijsheden op in haar dagboek. In 1947 werd het dagboek met hulp van haar vader, Otto Frank, gepubliceerd met de titel “Het Achterhuis”.

1. Geloof in het goede van mensen

Anne bleef in de goedheid van mensen geloven, zelfs toen zij met geweld uit het achterhuis werd gehaald en naar een concentratiekamp werd gestuurd. Heb er dus vertrouwen in dat het team waarmee jij samenwerkt succes gaat boeken of dat de mensen om je heen niet altijd alles slecht bedoelen. Stay positive.

2. “Luiheid kan dan aantrekkelijk lijken, maar werk geeft meer voldoening”

– Anne Frank

Een les die nu belangrijker dan ooit is: werk hard en jij zult succesvol zijn. Of het hebben van succes nou betekent dat je een prijs wint, je bedrijf winsten boekt of je simpelweg tevreden bent met jezelf – hard werken loont. Leg die smartphone opzij en zet je tv uit en probeer jezelf te motiveren om wat te bereiken. Geef jezelf een reden om trots te zijn.

3. Laat negativiteit je niet ontmoedigen

Er zijn soms van die momenten dat alles fout dreigt te gaan en de mensen om je heen je alleen maar demotiveren. Laat deze negativiteit niet de overhand nemen en blijf moed tonen. Als Anne Frank het kon in een tijd dat de wereld om haar heen neerviel, kan jij het ook als de teamwork even niet goed gaat of je slechte resultaten behaalt. Wat ook vaak werkt: geef jezelf iets positiefs om naar uit te kijken zoals een weekendje weg, een lunch of een project waar jij veel zin in hebt.

4. Blijf dromen

Dromen doe je al je hele leven, al vanaf kinds af aan wil je leraar, astronaut of schrijver worden. Anne Frank was ook maar een jong tienermeisje dat droomde over haar toekomst en een vredige wereld. Verlies je dromen niet uit het zicht en blijf naar iets toewerken waar jouw hart en ziel in liggen. Soms komen dromen uit.

5. Houd hoop

Het kan gebeuren dat de hele wereld op je schouders lijkt te vallen en je geen bomen meer door het bos ziet. Wat er nu gebeurt is geen indicatie voor later, dus schouders eronder en doorgaan. Probeer kracht te halen uit de hoop dat alles goed zal komen. Dit is het enige wat Anne Frank kracht gaf toen zij met honger en ziekte op een concentratiekamp zat.

6. Ook de kleine dingen in het leven kunnen mooi zijn

Pas als alles fout gaat, besef je wat voor kleine dingen je mist. De zon die op je gezicht schijnt, kinderen die touwtje springen of een lekkere warme douche. Allerlei dingen die als vanzelfsprekend worden gezien maar eigenlijk heel bijzonder zijn.

Anne Frank

7. Je hoeft niet ergens te zijn om het te ervaren

Verbeelding is iets heel krachtigs. Dankzij deze verbeelding zorgde Anne ervoor dat ze een escape had naar een betere wereld in haar hoofd, welke beter was dan de vreselijke wereld om haar heen. Verbeelding kan je kracht, positiviteit en motivatie brengen om door te gaan. Naast dit alles bevordert fantasie creativiteit en kan het zomaar zo zijn dat je op waanzinnige, nieuwe ideeën komt.

8. Wees blij met wat je hebt

Doemdenken is heel makkelijk, waardoor we snel de neiging krijgen dit te doen. Probeer jezelf echter uit te dagen door te denken aan de dingen die wél goed gaan en die jou blij maken. Alleen al het hebben van dromen, onderdak of goede vrienden om je heen zijn dingen om te waarderen.

9. Geloof in je eigen kracht om te overleven

Gelukkig hoeven we nu niet voor onze levens te vechten, aangezien wij alweer 70 jaar vrijheid mogen vieren. Wat Anne Frank ons echter leert is dat je heel sterk kan zijn en het heel ver kan brengen als je maar in jezelf gelooft.

10. “Hoe prachtig is het dat niemand een seconde hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld”

– Anne Frank

Deze quote van Anne Frank omhelst iets dat elke dag ons bestaan beheerst: tijd. Zeg niet morgen, of straks, of over een week – de tijd is nu. Hak nú de knopen door en ga voor die baan, start een verfcursus, schrijf je in voor die marathon. Alleen jij kan ervoor zorgen dat mensen je zien, naar je luisteren en dat je – al is het maar een beetje – net dat kleine stukje wereld kan veranderen.

Anne Frank

Meld je aan voor de nieuwsbrief.