Vance

10 wijsheden die je van Into the Wild kunt leren

Reizen: dankzij hoge snelheid treinen en budget vliegreizen is reizen iets dat niet zo moeilijk te realiseren is. Steeds meer mensen nemen een tussenjaar om de wereld, en vaak ook zichzelf, te gaan ontdekken. Goed voorbeeld hiervan is het verhaal van “Into the Wild”.

Christopher Johnson McCandless nam zijn reislust heel serieus toen hij besloot alle ‘luxe’ voorzieningen opzij te zetten voor een nomadenbestaan. Hij studeerde af, gaf al zijn studiegeld aan Oxfam, en begon met minimale voorzieningen door West-Amerika te reizen. In 1992 kwam hij te overlijden aan giftige zaden.

In het autobiografische boek Into the Wild beschrijft Jon Krakauer het waargebeurde verhaal van McCandless. Het resultaat is een verhaal vol uitdagingen en lessen die je alleen leert als je de buitenwereld in gaat.

1. Blijf bij jezelf

Het is niet voor iedereen weggelegd om alles achter te laten en de wijde wereld in te trekken. Probeer volgens je eigen regels te leven en ken je grenzen. Chris McCandless kende zijn grenzen niet en overschatte zichzelf, waardoor zijn avontuur dramatisch eindigde.

2. Stap uit je comfort zone

Bij jezelf blijven hoeft niet te betekenen dat je binnen je vertrouwde wereldje moet blijven. Stap eens je veilige omgeving uit en doe die bungee jump, pak een last-minute vlucht of spreek eens een vreemdeling aan op straat. Zo kom je in vernieuwende situaties terecht en leer je jezelf kennen, met horten en stoten, dat wel.

3. Wees niet bang voor avontuur

Hoe kan je nou weer bang voor het onbekende zijn, als je niet weet hoe het is? Precies, niet dus! Laat je innerlijke rebel af en toe los en probeer open te staan voor nieuwe ervaringen. Het kan soms goed zijn om jezelf even kwijt te raken of op te gaan in iets spannends om volledig tot jezelf te kunnen komen.

4. Ervaar minstens één keer in je leven absolute vrijheid

Zonder bestemming met de auto eropuit trekken, bovenop een berg staan en de wijde wereld inkijken of met een parachute uit een vliegtuig springen en het gevoel hebben alsof je vliegt: allerlei manieren waarop jij je vrij kunt voelen. Probeer je eens los te wurmen van alle regels en verwachtingen. Voel je voor een moment vrij van alles en ervaar een moment in zijn meest pure vorm.

5. Ga de natuur in

Achter de computer, met je smartphone in zicht, omringd door stadse drukte: komt je bekend voor? Je hoeft niet meteen de ruige natuur van Alaska in om natuur te ervaren. Ga eens naar het strand, maak een boswandeling of lees een boek in het park. Het is goed om je eens te omringen met gezonde lucht in plaats van uitlaatgassen en schermen die blauw licht uitstralen, waar je alleen maar hoofdpijn van krijgt.

6. “Happiness is only real when shared”

Chris McCandless realiseert zich dit pas momenten voor zijn dood. Na een eenzame zoektocht naar geluk, realiseert hij zich dat je pas echt gelukkig bent als je het kunt delen. Probeer je mooie momenten met de mensen om je heen te delen, ook al is het met vreemde mensen of voel je je niet meteen emotioneel verbonden met je mede-reizigers. Door een moment samen te beleven, ben je verbonden omdat je op dat moment hetzelfde meemaakt.

7. Je hebt niet overal controle over

Een rivier die opeens overstroomt waardoor je vast komt te zitten of een trein met drie uur vertraging: het één is erger dan het andere, maar het zijn beide situaties waar je niets aan kunt doen. Geef je hieraan over en maak het beste van de dingen die je bij je hebt, of stel je open voor nieuwe dingen die je kan doen of zien.

8. Laat je niet beïnvloeden door anderen

Als Chris zich had laten beïnvloeden was hij nooit op avontuur gegaan en had hij nooit zijn dromen kunnen waarmaken. Er is zelfs een grote kans dat hij de maatschappij ontsnapte door alle meningen en bemoeienissen van anderen. Laat nooit andermans mening invloed hebben op jou of jouw beslissingen. Je kan pas echt gelukkig zijn als jij werkelijk achter elke beslissing staat die je maakt.

9. Ga je dromen achterna, maar bereid je wel goed voor

Chris las in een boek over Alaska en meteen werd het zijn levensdoel om daar naartoe te reizen. Hij ging echter slecht voorbereid te voet en wist niet genoeg over overleven en jagen. Het is goed om in je dromen te geloven, maar wees wel realistisch en bereid je goed voor op het onbekende.

10. Materiële dingen zijn niet meer dan dat, materie

Dankzij technologie als wearables, smartphones en virtual reality brillen is het heel erg makkelijk om je grip op de echte wereld te verliezen. Onthoud dat dit alles maar materie is. De mensen om je heen en de momenten die je met hen beleeft, doen er echt toe.