10 wijsheden die je van The Alchemist kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

10 wijsheden die je van The Alchemist kunt leren

10 wijsheden die je van The Alchemist kunt leren

Na zijn publicatie in 1988 werd The Alchemist, geschreven door de Portugese Paul Coelho, vertaald in maar liefst 67 talen – een groot succes! Het boek vertelt jou over de schapenhouder Santiago die in een zich herhalende droom wordt verteld over een schat.

Santiago begint een zoektocht naar de schat: een reis die hem van Andalusië naar Egypte brengt. Onderweg komt hij veel verschillende mensen tegen die hem wijze lessen leren. Het boek vertelt je niet alleen een verhaal maar omschrijft belangrijke levenslessen. Deze lessen zetten wij hier voor jou op een rijtje.

alchemist

1. Het gaat niet om de bestemming maar de reis ergens naartoe

Geen ander boek legt zo de nadruk op het belang van de reis als The Alchemist. Het is goed om doelen te hebben, maar je leert altijd het meeste van de weg daar naartoe. Door fouten en uitdagingen te overwinnen, kom je jezelf tegen en leer je jezelf pas echt kennen.

2. Volg je hart

Je hart volgens heeft niet alleen te maken met liefde voor iemand, maar ook met liefde voor je passie. Laat die passie niet varen en kies ervoor er iets mee te doen. Elke dag om zeven uur opstaan voor iets waar jij niet achter staat, daar schiet jouw productiviteit niks mee op en ook je zelfontwikkeling niet.

3. Obstakels maken je sterker

Santiago vliegt ook niet bepaald op een roze wolkje naar zijn droom toe. Hij moet zijn schapen verkopen, zwaait zijn grote liefde vaarwel en zijn reis verloopt heel anders dan hij had verwacht. Deze obstakels dagen hem uit om nog sterker en doortastender te zijn. Laat angst en onzekerheid niet je succes in de weg zitten.

alchemist

4. Het is niet erg om te dromen

Durf te dromen en droom groots! Laat jezelf af en toe een beetje gaan, doe een gek dansje, pak het vliegtuig en ontdek een nieuwe stad. Soms is het goed om je vertrouwde omgeving of routine achter je te laten. Zie echter wel in dat het bereiken van je dromen niet zonder hobbels in de weg zal verlopen.

5. Wees niet bang om te falen

Santiago is maar een schapenhouder, maar wel eentje die ervoor gaat en zich niet laat tegenhouden. Falen ga je toch wel; of je nou strompelend je kantoor binnen valt, een technisch probleem op probeert te lossen of niet door de sollicitatieronde bent gekomen – ook jij bent maar mens. Schouders eronder, plens water in je gezicht en doorgaan!

Alchemist

6. Geef het nooit op

Het is goed om te dromen, maar niemand zei dat de weg er naartoe makkelijk ging worden. Zoals in The Alchemist omschreven: “Every search begins with beginner’s luck. And every search ends with the victor’s being severely tested.” Die weg naar de top lijkt onmogelijk en ver, en zwaar maar als je door zet kom je er wel.

7. Het is soms moeilijk om te beslissen

Verhuizen naar Amsterdam of toch naar Utrecht? De rode of de witte jellybean? Onze levens zitten vol beslissingen, elke dag weer nieuwe. Groot of klein, het blijft moeilijk om een besluit te maken dat je toekomst of ervaring van iets gaat veranderen.

8. Deel je kennis en ervaringen

Ook al doe je iets voor jezelf, of het nou het maken van een reis is of gaan voor een stage in plaats van een vakantie, het adviseren en helpen van anderen brengt ook altijd voldoening. Deel je obstakels, uitdagingen en lessen met anderen. Zo leer niet alleen jij ervan maar onderwijs je ook de wereld om je heen.

alchemist

9. Laat niks je tegenhouden

Santiago laat het ontmoeten van zijn grote liefde hem niet tegenhouden in zijn reis.

“Love never keeps a person from pursueing his destiny.”

-Paul Coelho

Hoe belangrijk iets ook lijkt, je eigen ontwikkeling en het nastreven van je dromen gaat altijd voor. Pas als jij je gelukkig voelt in je omgeving, kan je effectief resultaten behalen.

10. Lees meer

Met al die smartphones, tablets, smartware en virtual-realitybrillen om ons heen neigen wij weleens de grip op het tastbare te verliezen. Probeer af en toe stil te staan bij waar het allemaal begon: boeken. Laat boeken jou wijsheid brengen die geen tech-site of tweet jou kunnen brengen. Pak af en toe een momentje rust en ga lekker met een kop thee een boek lezen. Wie weet verbreedt het jouw blik op de wereld.

alchemist

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.