Soms zijn boeken anders dan ze op het eerste gezicht lijken. Yann Martel’s “Life of Pi” uit 2001 vertelt het verhaal van een Indiase jongen op een reddingsboot met een Bengaalse tijger. In het laatste deel van dit boek neemt het verhaal een wending en wordt de werkelijkheid van het hele verhaal in twijfel gebracht.
Dit avontuurlijke verhaal gaat niet alleen over verlies, verdriet en gevaar maar bespreekt ook belangrijke vraagstukken als religie en de wil om te leven. Hoe ver zou jij gaan om te overleven? Welke stappen zou jij ondernemen?
1. Voorbereiding is essentieel
Als alles even onoverzichtelijk wordt, maak dan een plan en volg deze. Pi zat opeens op een reddingsboot vast met een wilde tijger en schaarse voorzieningen. Hij vindt echter papier en een pen en stelt een plan op om zo lang mogelijk te overleven. Laat je niet overdonderen door chaos, maar denk logisch na en maak een plan. Als jij je aan de rode draad van je plan houdt, kan je niet meer het overzicht verliezen.
2. Geef niet op
Pi Patel verliest zijn hele familie door een storm op zee en belandt met een Bengaalse tijger op een reddingsboot – niet een ideale situatie. Pi besluit echter het beste te maken van de situatie met het doel om te overleven. Heb moed, toon doorzettingsvermogen en vecht met de wilde tijger. Verliezen is géén optie.
3. Blijf doorgaan
Pi besluit zich niet te laten opeten door de tijger, maar ziet kansen in situaties waarin hij belandt. Hij wil niet opgeven en gelooft dat er hoop is. Je huidige situatie ziet er misschien niet al te rooskleurig uit, maar als je doorzet zul je erachter komen dat situaties veranderen en nieuwe kansen bieden.
4. Wed niet op één paard, maar verspreid je opties
Uit angst voor de tijger, verbergt Pi al het overgebleven eten op een apart vlot dat hij aan de boot heeft verbonden. Als een walvis ervoor zorgt dat alles omslaat, verliest hij al zijn eten. Focus niet op één ding, maar verspreid je opties – of je eten.
5. Perspectief verandert alles
Een situatie is zoals wij kiezen ernaar te kijken. Pas als jij je perspectief leert veranderen, zie je meer mogelijkheden en invalshoeken. Als Pi niet zijn perspectief had veranderd, was hij waarschijnlijk na zijn huilbui opgegeten door de tijger. Tunnelvisie is geen visie.
6. Kracht komt vanbinnen
Of het nou de wilde zee, een roofdier op een meter afstand of het verlies van al zijn dierbaren is; Pi geeft het nooit op. Zijn innerlijke kracht, hoop en geloof zijn zo sterk dat ze hem overal doorheen slepen. Geen opdracht is te moeilijk en geen situatie is onmogelijk als jij door blijft gaan. Zet je tanden op elkaar en blijf doorgaan, het zal je verbazen hoe sterk je bent.
7. Gebruik je kennis
Pi zat misschien wel vast op een boot, hij verveelde zich nooit en bleef zichzelf uitdagen. Door een journal bij te houden om de tijd te meten, boeken te lezen en zich continue te blijven onderwijzen, houdt Pi zichzelf scherp. Het is goed om te blijven leren, ook al ben je een professional in je vakgebied. Door jezelf te onderwijzen, blijf je scherp en met beide voeten op de grond.
8. Verlies niet je grip op de realiteit
Toen Pi net van de boot af was en zich realiseerde dat hij zijn familie had verloren, begon hij aan een eindeloze huilsessie. Hij wist er echter bovenop te komen en realiseerde zich dat hij een overlevingsplan nodig had. Het kan gebeuren dat je blijft dwarrelen in een goed maar niet-realiseerbaar idee, maar verlies niet het oog op de dingen die wél kunnen gebeuren of nu al in ontwikkeling zijn.
9. Geloof ergens in
Dit betekent niet dat je net zoals Pi in drie verschillende religies moet geloven. Naast religie zijn er ook andere dingen om in te geloven. Als je nergens in gelooft is er niks om naartoe te leven. Alleen al het geloof dat iets kan gaan lukken, brengt je verder.
10. Er is altijd een andere kant van het verhaal
Gedurende het hele verhaal lijkt het alsof Pi op een boot vast zit met een tijger, zebra, hyena en orang-oetan. In het laatste deel van het verhaal blijkt echter dat al deze dieren eigenlijk mensen waren. De andere kant van het verhaal komt wellicht als een verrassing, het doet je wel beseffen dat je tussen de regels moet lezen en dat het goed is zaken te bekijken vanuit verschillende perspectieven. Stay focused.