De 11 beste kersttradities van over de hele wereld - Vance

Nu aan het lezen

De 11 beste kersttradities van over de hele wereld

De 11 beste kersttradities van over de hele wereld

Het is vandaag 1e kerstdag! Hier in Nederland vieren we dat met een kerstboom, familliediners en soms nog een bezoekje aan de kerk. Kerst heeft echter in verschillende landen verschillende tradities. Mashable zette er 11 meest bizarre voor je op een rijtje!

1. Zweden

In 1966 werd er in het midden van het dorpje Gavle een 43 foot hoge geit gebouwd. Tijdens het nieuwe jaar werd de geit om precies 00:00 uur door iemand in brand gestoken. Dit monde uit in een traditie, want ieder jaar worden er weddenschappen gehouden of de geit in de brand wordt gestoken en probeert het vaak iemand. In afgelopen jaren, waar bijvoorbeeld webcams worden geïnstalleerd om de brand te voorkomen, is de geit slechts acht jaar met rust gelaten.

GettyImages-499140902

2. Venezuela

In Caracas, Venezuela, is het een traditie geworden om op 1e kerstdag ’s ochtends vroeg te rollerskaten. Op vele plekken worden zelfs hele straten overgenomen door de skaters. Op kerstavond hangen de kinderen lange stukken touw uit het raam die ze vastmaken aan hun grote tenen. De skaters geven deze touwen een slinger om de kinderen daarmee ’s ochtends wakker te maken.

3. Spanje

In Spanje is een van de mooiste tradities de ‘pooping guy’. De ‘pooping guy’ is een lachend gezicht met een rood mutsje en beentjes dat gevuld is met snoep. Tijdens advent verzorgen de kinderen de ‘pooping guy’ alsof het een huisdier is. Op kerstavond slaan ze de ‘pooping guy’ daarna kapot om het snoep op eten!

tio nadal barcelona espana spain

4. Oostenrijk

In Oostenrijk geloven de kinderen in een monster, zoals wij in Sinterklaas geloven. Het monster ziet er alleen iets minder aantrekkelijk uit dan Sinterklaas met grote horens, donker haar en draagt een ketting en een riem waarmee hij stoute kinderen mee slaat zodat ze lief worden.

GettyImages-459424950

5. IJsland

In IJsland wordt er kinderen geleerd om hard te werken door een mens-etende kat. Het verhaal gaat dat de kat op kerstavond door Ijsland loopt om mensen die geen kleding hebben gekregen op te eten. Kinderen wordt vertelt dat wanneer je hard genoeg werkt, je nieuwe kleding krijgt zodat ze niet worden opgegeten door de kat.

6. Japan

In 1974 werd door een hele succesvolle campagne genaamd Kentucky Fried Christmas het eten van KFC het meest traditionele Japanse Kerstmis eten. Dit terwijl in het land minder dan 1% christenen is. Vandaag de dag staan mensen urenlang in de rij om het fastfood-maaltijd voor kerst te kopen dat nu bestaat uit cake en champagne.

7. Portugal

In Portugal geloven ze dat op 1e kerstdag ’s nachts de geesten van overleden familieleden komen. Daarom zetten ze tijdens het diner extra borden neer en strooien ze kruimels in de haard om hen te eren. Daarnaast blijven de restjes gewoon op tafel staan wanneer ze uitgegeten zijn voor de geesten die te laat zijn.

8. Wales

In Wales hebben ze de speciale Mari Lwyd-traditie. Deze traditie houdt in dat er in elk dorp een uitverkorene is die zich verkleed als een paard onder een wit kleed met een schedel van een paard. Vergezeld door een klein groepje mensen lopen zij door de straten en wanneer ze voor de deur staan wordt er verwacht dat je ze uitnodigt voor iets te eten en drinken.  Volgens de traditie brengt het namelijk geluk om het ‘paard’ te trakteren op iets lekkers.

mari-2013-056

9. Tsjechië

In Tsjechië hebben ze een traditie die speciaal gericht is op vrijgezelle vrouwen. Op kerstavond gaan vrijgezelle vrouwen met hun rug naar de voordeur staan en gooien een schoen met hoge hak over hun schouders, net zoals je dat met het bruidsboeket zou doen. Als de punt van de schoen naar de voordeur wijst zal degene binnen een jaar gaan trouwen en als de punt de andere kant opwijst zal degene nog een jaartje vrijgezel blijven.

10. Noorwegen

In Noorwegen geloven ze dat heksen en andere mysterieuze wezen op kerstavond opzoek gaan naar bezems om op te rijden. Voordat ze naar bed gaan op de 24e verstoppen ze daarom al hun bezems en doen de schoonmaakkast op slot.

11. Guatamala

In Guatamala is de traditie om voor kerst je huis op te ruimen, schoon te vegen en samen met de buren een stapel te maken van dit afval. Boven op de stafel komt een beeld van de duivel waarnaar de hele boel in de fik wordt gestoken.

A figure that represents the devil is se

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.