De 11 meest spraakmakende arthouse films van 2017 - Vance

Nu aan het lezen

De 11 meest spraakmakende arthouse films van 2017

De 11 meest spraakmakende arthouse films van 2017

Het jaar 2017 lijkt alweer ten einde te komen. Voor het zover is, brengen wij een ode aan alle mooie films die momenteel in première zijn of ons nog te wachten staan. Met de winter in aantocht kunnen wij ons niets beters bedenken dan samen op de bank of in de bioscoopstoel een film kijken. De wintermaanden zijn voor de filmindustrie dan ook een hele belangrijke periode met veel premières van nieuwe films.

Voor de mensen die alle actie en cliché liefdesperikelen van blockbusters ondertussen zat zijn, hebben wij een aantal films samengesteld die wat kleinschaliger zijn. Deze films haalden het grote witte doek in de commerciële bioscopen niet, maar dat doet niet af aan de kwaliteit. Arthouse films bieden je juist vaak een nieuw perspectief op het leven, de liefde of cultuur. Vandaar dit lijstje met arthouse films die je ongetwijfeld gezien moet hebben voor we het nieuwe jaar in luiden.

1. Vele Hemels Boven de Zevende

Wat doe je als je twee ruziënde ouders hebt en een dolverliefde zus die moeder is van een puberende dochter? Eva schiet te hulp en is de rots in de branding voor al haar familieleden. Ze denkt aan iedereen, behalve zichzelf. Achter haar vriendelijke schild schuilt een knagende eenzaamheid. Een beeld dat bekend voorkomt bij iedereen die weleens strubbelt met het maken van keuzes en niet aan eigen geluk denkt. De film van regisseur Jan Matthys won niet zonder reden de publieksprijs op het Leiden Film Festival en is vanaf 30 november te zien in de bioscoop.

2. Insyriated

In het veilige Nederland kunnen wij ons niet voorstellen hoe het voelt om alles en iedereen kwijt te raken. Deze realiteit is echter werkelijkheid voor vele vluchtelingen. “Insyriated” van regisseur Philippe Van Leeuw vertelt het verhaal van een gezin in Damascus. Sluipschutters lopen op de daken, bommen gaan af en vrouw des huizes Oum zet alles op alles om haar gezin te beschermen. Een zenuwslopende en hartverscheurende oorlogsfilm, die laat zien hoe het is als je eigen huis een hel wordt.

3. The Killing of a Sacred Deer

Is het wel verstandig om een vreemd iemand in huis te nemen als het net zo goed gaat? Nicole Kidman en Colin Farrell spelen de rollen van de voorbeeldige ouders Steven en Anna. Zij leiden een gelukkig leven totdat zij besluiten een nieuw gezinslid aan hun familie toe te voegen, de vaderloze tiener Martin. De tiener brengt de duistere kant in iedereen naar boven, met alle gevolgen van dien.

4. Battle of the Sexes

Geef ons Emma Stone en een goede dosis humor en wij zijn verkocht. Het kan dan ook niet mis gaan met de sportieve biopic “Battle of the Sexes” over de concurrentiestrijd tussen ex-tenniskampioen Bobby Riggs (gespeeld door Steve Carell) en de nummer één van het vrouwentennis: Billy Jean King. Riggs wist in 1973 de vinger op de zere plek te leggen toen hij verkondigde dat vrouwentennis niet veel voorstelt. King voelde zich direct aangesproken en ging de uitdaging met de ex-kampioen aan. Zelfs als je (net als ik) niet veel met tennis hebt, is dit een echte aanrader.

5. Suburbicon

George Clooney kan veel meer dan alleen een kopje Nespresso zetten. Hij regisseerde de film “Suburbicon” met onder andere Matt Damon en Julianne Moore in de hoofdrol. Clooney neemt ons mee naar het Amerikaanse voorstadje Suburbicon, waar de huizen onbevlekt, de bloemetjes geurig en de buren netjes zijn. Op een dag wordt het voorstadje volledig op zijn kop gezet als zich bij de familie Gardner een gewelddadige overval plaatsvindt. Schijn bedriegt, de Gardners zijn lang niet zo voorbeeldig als de buurt denkt. Een komische misdaad film die je niet mag missen.

6. Loving Vincent

Kunst is onlosmakelijk verbonden met schilder van eigen bodem Vincent van Gogh. En dat is niet zonder reden. De schilder weet nog steeds in musea verspreid over de hele wereld de harten van kunstliefhebbers te veroveren. Evenals zijn kunst, was ook het persoonlijke leven van Van Gogh gevuld met mysterie en intrige. Filmmakers Dorota Kobiela en Hugh Welchman gingen met hulp van 125 kunstenaars de uitdaging aan om het leven van de schilder op wonderlijke wijze tot leven te brengen in de eerste geschilderde speelfilm ter wereld.

7. David Lynch: the art life

Sinds vorige week is deze film over de legendarisch regisseur David Lynch eindelijk in Nederland te zien. Jon Nguyen, Rick Barnes en Olivia Neergaard-Holm brengen het leven van de legendarische man in beeld. Hij staat bekend als dé man achter “Eraserhead” (1977), welke dit jaar ook werd gedigitaliseerd en eveneens opnieuw op het witte doek te zien is. Twee jaar lang werden talloze beelden van de filmmaker verzameld, welke samenkomen in dit kunstwerk op zich over Lynch’ artistieke blik op het leven. Een aanrader voor de cineasten en kunstliefhebbers onder ons.

8. C’est La Vie

Ben je gek op Franse humor en is “Intouchables” nog steeds een van je favoriete films? Dan mag het nieuwe werk van regisseur Eric Toledano, “C’est La Vie”, niet ontbreken in je must-see lijstje. Wij kijken mee met Max, al dertig jaar lang eigenaar van zijn eigen cateringbedrijf. Je zou met zijn ervaring toch verwachten dat de organisatie van de bruiloft van Helena en Pierre (de man die je niemand gunt) vlekkeloos verloopt. Alles lijkt op rolletjes te lopen tot de bediendes gaan protesteren om hun klederdracht, en een amateuristische DJ alles doet wat de bruidegom hem verboden heeft. Tsja, zo gaat het leven. Hét recept voor een avond met buikkramp van het lachen. Je verlaat de bioscoopzaal gegarandeerd met een voldaan gevoel.

9. The Beguiled

Één gewonde soldaat in een huis vol met seksueel gefrustreerde vrouwen – hét recept voor een en al intrige. De nieuwste film van regisseuse Sofia Coppola doet bijna denken aan een duistere versie van “Pride & Prejudice”. “The Beguiled” speelt zich af in het jaar 1864 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Het afgeschermde bestaan van de vrouwen in een meisjesinternaat, met rollen gespeeld door Nicole Kidman, Kirsten Dunst en Elle Fanning, wordt verstoord als zij een gewonde soldaat aantreffen (Colin Farrell). Het rustige fantasieleven van de vrouwen is voorbij. Wat volgt is een thriller die de meest onverwachte wendingen inneemt.

10. Kedi

Hallo kattenliefhebbers! Wie houdt er nu niet van dat heerlijke bolletje wol dat elke dag op je schoot komt kroelen terwijl je achter je laptop zit te werken? Katten zijn heel aandoenlijk, maar lang niet alle katten hebben een eigen huis. In Istanboel zijn zwerfkatten onderdeel geworden van de stad. Ze lopen overal en nergens en vormen het straatbeeld. Ceyda Torun legde de levens van de katten vast in de documentaire “Kedi”. Een unieke inkijk in het avontuurlijke bestaan van de eigengereide kat.

11. Wonderstruck

We worden in de nieuwe film “Wonderstruck” in een tijdmachine geworpen. Terug naar een tijdperk waarin de films nog zwart-wit waren en de actrices hun haren in de krul zetten met een permanentje. Regisseur Todd Haynes laat ons twee kanten van de wereld zien: in kleur en in zwart-wit. Drie jonge kinderen, in drie verschillende verhaallijnen, zijn op zoek naar een plek waar zij zich thuis voelen. Ze nemen ons mee op een avontuur die het kind in ons allemaal naar boven brengt. Een film die laat zien hoe magisch het leven kan zijn. Na vele lovende recensies in de Verenigde Staten komt de film op 7 december eindelijk uit in Nederland.

Alle films in deze lijst zijn momenteel in première in Nederland, komen nog uit of zijn al langere tijd te zien in deelnemende filmhuizen. 

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.