113 Zelfmoordpreventie voortaan via drie telefoonnummers bereikbaar

Nu aan het lezen

113 Zelfmoordpreventie voortaan via drie telefoonnummers bereikbaar

113 Zelfmoordpreventie voortaan via drie telefoonnummers bereikbaar

113 Zelfmoordpreventie was lange tijd niet bereikbaar via het nummer 113, ook al deed de naam vermoeden van wel. Na flinke kritiek hierover is dat nu aangepast. Voortaan is de hulplijn bereikbaar via zowel telefoonnummer 113 als via 0800-0113.

113 Zelfmoordpreventie is een hulplijn voor mensen die over zelfmoordgedachten willen praten en voor mensen die zich zorgen maken over een naaste. Je kunt er advies vragen, hulp zoeken en natuurlijk ook gewoon over je gevoelens praten. Dit alles kan altijd anoniem. De hulplijn ziet dus geen contactgegevens of waar je bent.

Maar vorig jaar kwam er flinke kritiek op hoe 113 Zelfmoordpreventie bereikbaar was. Een vrouw uit Winschoten pleegde in september zelfmoord, maar had voor die tijd al drie keer het nummer 113 gebeld. Klein probleem: het telefoonnummer 113 bestond niet. 113 Zelfmoordpreventie was namelijk alleen bereikbaar via 0900-0113. De vrouw kreeg dus niemand aan de lijn en ook geen hulp, ook al vroeg ze daar duidelijk wel om.

Drie telefoonnummers

Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid besloot vorig jaar dat het nummer 113 beschikbaar moest komen voor de hulplijn. En dat is nu dus gebeurd. Voortaan krijgt iedereen die dat nodig heeft steun en hulp via dit telefoonnummer.

Maar er is ook een tweede nummer ingezet. 113 is namelijk niet gratis bereikbaar en verschijnt op de factuur van de beller. Daarom is besloten 0800-0113 ook voor de hulplijn in te zetten. Dit nummer is in tegenstelling tot 113 volledig gratis. En ook het oude telefoonnummer – 0900-0113 – blijft voorlopig bestaan. Overigens kun je 113 Zelfmoordpreventie ook bereiken via een chat op de website van de hulplijn.

113 is echter niet de juiste lijn als iemand al daadwerkelijk een zelfmoordpoging heeft ondernomen. 113 Zelfmoordpreventie kan namelijk geen hulpdiensten naar hulpvragers sturen. Is dat wel nodig, dan kun je beter met 112 bellen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.