Hoofddoeken in het straatbeeld? Dan ook als emoji, vindt deze 15-jarige

Nu aan het lezen

Hoofddoeken in het straatbeeld? Dan ook als officiële emoji, dacht deze 15-jarige

Hoofddoeken in het straatbeeld? Dan ook als officiële emoji, dacht deze 15-jarige

Dat emoji’s steeds realistischer worden, blijkt uit de ruime keuze van alledaagse personages en bezigheden waar je tegenwoordig uit kunt kiezen op je smartphone.

Kon je tot twee jaar geleden alleen los gaan op gezichten van witte mensen, aubergines en ondeugende aapjes, sinds een jaar kwamen is een gezicht met elk type huidskleur en elke leeftijdscategorie mogelijk.

Goedkeuring

Nieuwe emoji’s die de maatschappij reflecteren, zijn gek genoeg een hele stap: elk nieuw voorstel moet rekenen op goedkeuring van het Unicode Consortium, al sinds 1999 de officiële instantie voor emoji’s.

sub-buzz-2445-1473784831-1

De lijst van emoji’s vertegenwoordigt steeds meer de werkelijkheid, maar niet genoeg, vond de 15-jarige Rayouf Almumedhi uit Berlijn. De tiener wilde in een chatgroep met vriendinnen personages creëren waar zij op leken. Terwijl leeftijdgenoten los gingen op de bestaande poppetjes, bleef Almumedhi achter.

Hoofddeksels in overvloede- van politiepet tot tulband – maar geen waarmee zij zich mee kon identificeren – noch de 500 miljoen andere mensen die wereldwijd een hoofddoek dragen, aldus Almumedhi.

Hoofddoek

Ze wist niet zeker wat de volgende stap moest zijn om de situatie te veranderen. Almumedhi schreef een lange mail naar de klantenservice van Apple maar hoorde niks terug. Een paar maanden later las ze een verhaal waarin de rol van Unicode werd beschreven. Ze besloot er voor te gaan.

“Ik wist oprecht niet wat ik moet verwachten en kon het eigenlijk niet geloven dat ze het zelfs hadden lezen”, vertelt de tiener tegen BuzzFeed. “Het enige wat ik schreef was een korte brief.”

Met behulp van een subcommissie-lid, werd Alhumedhi geleerd hoe ze een officieel emoji-voorstel moest maken. Zo gezegd zo gedaan: een 7-pagina’s tellend document later met daarin beschrijvingen van de historische rol van de hoofddoek, en de commissie gaat er naar kijken.

Reddit

De 15-jarige kreeg veel bijval van onder meer Reddit mede-oprichter Alexis Ohanian, die heeft geholpen met de sponsoring en een AMA organiseert voor meer steun voor de potentiële emoji.

Binnenkort dient Alhumedhi haar voorstel in. Op dit moment past ze het voorstel aan met behulp van een commissielid, maar gezien de hulp die ze al heeft ontvangen en de bijval die ze geniet, is er weinig twijfel mogelijk dat het voorstel serieus wordt overwogen.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.