North-Carolina voelt de omstreden anti-LHBT wet in de portemonnee

Nu aan het lezen

North-Carolina voelt de omstreden anti-LHBT wet in de portemonnee

North-Carolina voelt de omstreden anti-LHBT wet in de portemonnee

Mensenrechten zijn één van de weinige dingen die niet hoeven te worden gestaafd in feiten en cijfers. Althans, voor medestanders van een standpunt over bijvoorbeeld gendergelijkheid.

Als er iets is dat nog zwaarder weegt dan basale argumenten, dan zijn het de financiële kosten van een besluit. Geld, daar draait het om – met name in de politiek.

Geboorteakte

Een controversiële wet in North Carolina die sinds april is aangenomen, kost bakken met geld. Miljoenen loopt de staat mis sinds het ondertekenen van de house bill (hb2) die zegt dat transgenders alleen gebruik mogen maken van een toilet dat is bestemd voor het geslacht dat op hun geboorteakte staat.

Homo- en transgenderactivisten noemen de nieuwe regels discriminerend en vinden dat transgenders moeten kunnen kiezen tussen het mannen- en vrouwentoilet. Voorstanders hanteren het argument dat seksueel geweld in openbare w.c.’s hiermee zou kunnen worden voorkomen.

Protest

Wired komt met een fantastische journalistieke verkenning van de kosten die hier daadwerkelijk mee zijn gemoeid. Hoe kan geld verbonden zijn aan het ondertekenen van een wet? Burgers, bedrijven en artiesten (waaronder Ringo Starr en Bruce Springsteen) vinden de wet zo aanstootgevend dat ze plannen om zich de staat te vestigen, massaal cancelen. Inkomsten drogen daarmee op, en dat zou een serieus probleem kunnen worden.

Sinds dit weekend komen daar ook sportkampioenschappen bij, van oudsher een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur en economie in de zuidelijke staat. Dit heeft tot gevolg dat de principiële en wettelijke kwestie, economische gaten creëert.

football

De terugtrekkingen komen van bedrijven als betalingsservice PayPal en een anoniem techbedrijf. Zij besloten hun geplande kantoren ergens anders te vestigen. Tel daar de rechtszaken bij op doordat de staat wordt aangeklaagd, en je zit op zo’n $395 miljoen dollar, aldus Wired, waaronder veel belastinggeld.

Ongeveer, zegt het medium over de som geld, want je zal nooit het exact aantal weten – voornamelijk omdat het gaat om gemiste opties en mogelijkheden.

Kernwaarden

Hoe groot het economisch effect van de terugtrekkingen ook is, sommige dingen gaan niet alleen om geld: de grootste terugtrekkingen nu komen van sportorganisaties die tot voor kort zich niet durfden te begeven op politiek terrein. Experts zijn niet verbaasd dat de grootste Amerikaanse sportorganisaties (NBA, NCAA en ACC) deze stap hebben ondernomen. Het besluit is ‘geheel in lijn met hun kernwaarden’. Laura Durso, directeur van het LGBT onderzoek- en communicatieproject bij het centrum voor Amerikaanse vooruitgaan legt uit dat meer en meer bedrijven kijken naar hun eigen waarden – en in lijn daarvan handelen.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.