18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun gevlucht uit Saudi-Arabië - Vance

Nu aan het lezen

18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun gevlucht uit Saudi-Arabië

18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun gevlucht uit Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië hebben vrouwen nog altijd vrij weinig te zeggen. Ze mogen inmiddels wel hun rijbewijs halen, maar dat heeft flink wat jaren geduurd. En nog zijn er een hoop dingen die de vrouwen daar niet mogen. Zo mogen zij geen baan hebben zonder toestemming en mogen ze niet zelf kiezen met wie zij trouwen in de toekomst. De 18-jarige Rahaf Mohammed al-Qunun vond het genoeg geweest, en vluchtte.

Rahaf Mohammed al-Qunun deelt haar verhaal om andere vrouwen te inspireren hetzelfde te doen. In een interview op tv zegt ze te hopen dat andere vrouwen net zo dapper zijn om de stap te zetten. De 18-jarige is gevlucht omdat haar familie gevaar liep. Haar familie werd bedreigd omdat zij zich van de islam afgeweerd had.

Canada

Via social media probeerde Rahaf Mohammed al-Qunun om hulp te vragen, waardoor haar verhaal wereldwijd aandacht kreeg. Toen ze in Thailand aankwam, kreeg ze een tijdelijk asiel, waarna ze door de Verenigde Naties een vluchtelingenstatus kreeg. In eerste instantie wilde de 18-jarige naar Australië, maar is inmiddels in Canada aangekomen.

In het interview vertelt ze: “Het voelde alsof ik opnieuw werd geboren. Het was geweldig en ik was helemaal overrompeld. Er was heel veel liefde, zeker toen de minister me verwelkomde en me vertelde dat ik in een veilig land was aangekomen waar ik al mijn rechten heb.”

Vrouwen in Saudi-Arabië

Volgens de 18-jarige is zij niet de enige waar het er op deze manier aan toeging in het land. Ze vertelt dat het leven van vrouwen in Saudi-Arabië veelal wordt beheerst door mannelijke familieleden. Ze kunnen niet alleen reizen, ze worden behandeld als kinderen – ook al zijn de rond de 50 jaar. “Vrouwen zijn niet vrij of gelijk aan mannen”, vertelt Rahaf Mohammed al-Qunun.

Met haar verhaal wil ze een voorbeeld zijn voor andere vrouwen. Ze hoopt hiermee dat de wet veranderd wordt, en dat vrouwen dapperder worden door te vluchten. “Dit kan een nieuw begin zijn.”

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.