Vance

In 2017 nemen we afscheid van deze 3 manieren van werken

Het is soms raar om te bedenken dat de manier waarop we nu werken voor oudere generaties allesbehalve vanzelfsprekend is. Vastomlijnd was ooit het credo, maar nu staan flexibiliteit en eigen invulling hoog in het vaandel. Hoewel bepaalde beroepen zich meer lenen voor deze techproof millennial-peilers, ik noem een designer versus een arts, maakt iedereen bepaalde ontwikkelingen mee.

De belangrijkste waar we de laatste jaren al van hebben kunnen proeven, veranderen steeds rapper dankzij de verjongde arbeidsmarkt.

Techlovers

Millennials, mensen in de leeftijdscategorie 19-35, bestormen het werkveld met een sterkere hang naar samenwerking dan voorgaande generaties én een voorkeur voor plaatsonafhankelijk werken. Daarnaast zijn we volledig ‘connected’ en verkiezen we technologie om te communiceren en werk gedaan te krijgen.

Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen die in 2017 een vlucht zullen nemen. Ben jij al klaar om afscheid te nemen?

1. Negen tot vijf

Er zal een aanpassing moeten komen van Dolly Partons nine-to-five klassieker. De gedroomde werkweek? Drie à vier dagen, vinden millennials. Maar ook op een werkdag zijn de uren niet meer vastomrand: technologie maakt het mogelijk dat we na jaren afwijken van 9-tot-5. Doordat we ook los van onze werkplek bereikbaar zijn, kunnen we werken waar en wanneer het ons het beste uit komt. Vast werkuren zijn dus definitief geschiedenis.

De realiteit is niet altijd een jubelverhaal, merken we nu al. Doordat het lastiger wordt grenzen te stellen,  zwem je in een zee van werk. Stay connected is een mooi credo, zolang je het ouderwetse concept van vrije tijd wel in je achterhoofd houdt.

2. E-mail

Hoewel veel bedrijven er nog steeds op drijven, is email als professioneel communicatiemiddel een uitstervend ras. Er zijn zo veel alternatieven die techvaardige millennials omarmen en verder ontwikkelen: wat dacht je van live chats, online projectmanagementtools en andere vervangers voor deze moderne postduif?

Het resultaat is laagdrempeligere communicatie waarbij aanhef overbodig is (bye, hiërarchie) en je snel iemand kan aanspreken.

3. Werkplek

Koffiezombies, noemde recent een ondernemer het leger aan flexwerkers dat onder het genot van wifi en een bakkie pleur cafés betreedt. Dit heeft een negatieve nasmaak voor mensen die echt contact en gezelligheid boven laptops verkiezen. Toch is het te verwachten dat deze ontwikkeling alleen maar voortzet, in plaats van afneemt.

Millennials transformeren het ouderwetse kantoor. Niet alleen door overal te werken waar ze maar kunnen, maar ook door samen te werken met mensen van andere disciplines. De gedroomde werkplek is er een waarbij vaardigheden en talenten worden gecombineerd tot een superproduct. Problemen worden sneller opgelost en ideeën blijven niet liggen.

Kantoren waarbij afdelingen met een tussenschotje worden gescheiden, zijn vanaf 2017 verleden tijd. Hoewel: met al dat geflex en komen en gaan van mensen, zou het over een paar jaar weer volledig anders kunnen zijn.