300 Amerikaanse kranten uiten kritiek op anti-persbeleid van Trump

Nu aan het lezen

300 Amerikaanse kranten uiten kritiek op anti-persbeleid van Trump

300 Amerikaanse kranten uiten kritiek op anti-persbeleid van Trump

Het is geen geheim dat de Amerikaanse president Donald Trump nu niet echt een fan is van de pers of van kritiek. Hij noemt kritische berichten dan ook regelmatig fake news en stelt dat de pers ‘de vijand van het volk’ is. De pers gaat nu echter in de aanval: 300 Amerikaanse kranten uitten kritiek op de omgang van Trump met de pers.

De actie was het initiatief van The Boston Globe, meldt het AD. Alle kranten reageerden in hun hoofdredactioneel commentaar op de stelling dat journalisten ‘de vijand van het volk’ zijn. En daar zaten wat grote namen bij, zoals The New York Times. Maar ook kleinere kranten laten weten zich zorgen te maken over de houding van het Witte Huis tegenover de pers.

CNN

Het initiatief begon toen de president weigerde om een journalist van CNN te woord te staan. Zelfs een presentator van Fox News nam het voor CNN op, terwijl zij in de plaats van CNN een vraag mochten stellen.

Vervolgens stelde de adjunct-hoofdredacteur van The Boston Globe voor dat alle kranten op dezelfde datum een hoofdredactioneel commentaar zouden publiceren met dezelfde strekking. De bedoeling is dat zo de aandacht op het werk van journalisten en de aanvallen van Trump op de pers gevestigd wordt.

Niet iedereen doet mee

Helaas deed niet iedereen mee aan de oproep. Zo stelt The Wall Street Journal dat vrijheid van meningsuiting ook voor Trump geldt, of je het nu met hem eens bent of niet. En dat geldt ook als hij de vrije pers uitscheld.

The Baltimore Sun is het wel eens met The Boston Globe, maar is bang dat de actie als een “gecoördineerde reactie” tegen de president gezien wordt en mogelijk een averechts effect heeft.

 

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.