35 jaar later: Emoji Movie is de eerste bioscoopfilm in Saoedi-Arabië na bioscoopverbod - Vance

Nu aan het lezen

35 jaar later: Emoji Movie is de eerste bioscoopfilm in Saoedi-Arabië na bioscoopverbod

35 jaar later: Emoji Movie is de eerste bioscoopfilm in Saoedi-Arabië na bioscoopverbod

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar in Saoedi-Arabie mochten mensen 35 jaar lang niet naar de bioscoop. Als gevolg van conservatieve Islamitische druk tegen het publiek vermaak werden bioscopen vanaf de jaren ’80 verboden. Ook beweerden conservatieven dat bioscopen het publiekelijk mengen van mannen en vrouwen aanmoedigden. Op 11 december 2017 werd het verbod eindelijk opgeheven, en afgelopen weekend vond de eerste filmvertoning in 35 jaar plaats: The Emoji Movie.

Onschuldige kinderfilms

The Emoji Movie gaat de geschiedenisboeken in als de eerste openbare filmvertoning sinds de jaren ’80. Een interessante keus, zeker gezien de negatieve kritiek die de film afgelopen jaar kreeg. Onder andere Bright, RTLNieuws en de Volkskrant vragen zich af of dit misschien wel de slechtste film ooit was. “De Emoji Film benadrukt onbedoeld hoe duizelingwekkend leeg en inhoudsloos een digitaal leven kan zijn”, schrijft recensent Floortje Smit in de Volkskrant.

Toch koos Saoedi-Arabië afgelopen zaterdag 13 januari voor deze inhoudsloze kinderfilm als eerste filmvertoning. Hiernaast werd Captain Underpants: The First Epic Movie vertoond. Er wordt duidelijk gekozen voor onschuldige kinderfilms. Een verstandige keus die tot niet te veel weerstand zal leiden. Films die ook maar enigszins mensen of maatschappelijke thema’s behandelen, komen ongetwijfeld snel onder vuur te staan in dit land dat jarenlang onder hevige censuur leefde.

Lang leve de Kroonprins

Het opgeheven bioscoopverbod heeft alles te maken met een aantal belangrijke hervormingen in het land. Deze vinden allemaal plaats onder leiding van Kroonprins Mohammed Bin Salman. Hij zorgde er onder andere voor dat vrouwelijke chauffeurs voortaan toegestaan zijn. Ook concerten en stand-up comedy worden voortaan toegestaan door de Kroonprins. Toch betekent dit niet dat alles voortaan mogelijk is. De regering van het land mag namelijk nog steeds films censureren als ze niet overeenkomen met de culturele standaarden van het land.

Het vertonen van bioscoopfilms is de volgende stap in een reeks hervormingen. De films werden echter nog niet in een daadwerkelijke bioscoop vertoond, deze heeft het land namelijk niet meer. Er werd speciaal voor de films een aparte constructie in cultuurzalen opgezet. In maart 2018 hoopt Saoedi-Arabië haar eerste bioscoop te openen. Dit moet het begin van een nieuw tijdperk inluiden. Het plan is namelijk dat er in 2030 maar liefst 300 bioscoopzalen geopend zijn, meldt  Indiewire.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.