Deze vier apps helpen jou om voedselverspilling tegen te gaan

Nu aan het lezen

Deze vier apps helpen jou om voedselverspilling tegen te gaan

Deze vier apps helpen jou om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat we in Nederland elke dag behoorlijk wat eten weggooien? Ga maar eens na: je hebt gekookt, toch iets te veel gemaakt en dus gooi je het maar weg. Of je had slechts een klein deel van de bosuitjes nodig en ook hierbij wordt de rest in de vuilnisbak gegooid. Zonde!

Toch gaat het in Nederland de goede kant op. Want hoewel we in 2010 zo’n 48 kilo voedsel per persoon weggooiden, was dat in 2016 al gedaald tot 41 kilo. Zeven kilo minder in zes jaar, daar kan nog best wat vanaf. En om dat wat makkelijker te maken, zetten we de vijf handigste apps op het gebied van voedselverspilling op een rijtje.

Too Good To Go

Huishoudens zorgen voor voedselverspilling, maar wat dacht je van restaurants? Een absolute top app die dit tegengaat is het Deense Too Good To Go. Het helpt wereldwijd bedrijven overgebleven voedsel te verkopen in plaats van weg te gooien met als ultieme doel een einde te maken aan mondiale voedselverspilling.

Het concept van Too Good To Go is simpel maar effectief: via de app bestel je een maaltijd met flinke korting, waarna het eten niet wordt weggegooid en jij voor slechts een paar euro bereid eten hebt.

Handig: in de app zie je welke locaties bij jou in de buurt deelnemen en wat jij vanavond kunt eten. De betaling vindt plaats in de app en je krijgt vervolgens een tijd waarop je het eten kunt ophalen. Laat de bon aan de medewerker zien en eet thuis jouw maaltijd op basis van leftovers op!

Slim Koken

De Slim Koken-app is van het Nederlandse Voedingscentrum en doet wat-ie zegt: het helpt jou om slim te koken. Je kunt in de app een gevarieerd weekmenu maken met slimme boodschappenlijstjes zodat al het eten dat jij koopt, ook gebruikt wordt. Je bespaart hier trouwens niet alleen voedsel mee, maar ook geld.

Heb je een lekker recept ontdekt? Dan kun je deze gemakkelijk opslaan in jouw profiel. Ook handig: alle recepten zijn aan te passen op jouw wensen. Als je ervoor kiest om geen vlees of vis te eten of je hebt een allergie, wordt het recept gewoon daarop aangepast. Dat maakt koken inderdaad een stuk gemakkelijker!

Afgeprijsd

In supermarkten wordt een hoop voedsel weggegooid omdat het over datum is en niet meer verkocht kan worden. Wat als wij daar nou iets aan kunnen doen? Met de app Afgeprijsd van No Food Wasted kun je in één oogopslag zien in welke supermarkt iets is afgeprijsd. Daarmee voorkom je dat dit product wordt weggegooid en bespaar jij geld. Handig!

Thuisafgehaald

Wat nou als je te veel soep hebt gemaakt, je vriezer al vol ligt met ingevroren restjes en je het niet weg wilt gooien? Kies dan voor de Thuisafgehaald app. Via deze app kun je het eten heel gemakkelijk met je buurtgenoten delen. Op die manier leer je je buren (nog) iets beter kennen, kun jij je boodschappen terugverdienen én hoef je geen eten te verspillen.

Het werkt heel simpel: je geeft via de app aan wat voor maaltijd je aanbiedt, hoeveel porties je hebt, wat het kost en hoe laat het opgehaald kan worden. Als buurtgenoten ge√Įnteresseerd zijn, geven zij dit aan en krijg jij een melding via de app. Jouw buurtgenoot staat op het afgesproken tijdstip voor jou aan de deur m√©t een eigen bakje. En andersom kun je natuurlijk ook eten bij jouw buurtjes afhalen.

Love Food Hate Waste

De app van de blog Love Food Hate Waste is alleen in Amerika te downloaden, maar de blog is ook zeker de moeite waard. Het zit namelijk bomvol met tips voor als je niet weet wat je met je restjes moet doen. Op deze website zijn genoeg recepten te vinden voor heerlijke leftover maaltijden. Zo hoef jij je eten niet meer weg te gooien, geen nieuwe boodschappen te halen en kun je alsnog doen alsof je een echte keukenprins(es) bent. Succes gegarandeerd!

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.