5 geheimen om een goede ondernemer te worden

Nu aan het lezen

5 geheimen om een goede ondernemer te worden

5 geheimen om een goede ondernemer te worden

Ondernemen kan erg lastig zijn. Wat is belangrijk? Waar moet ik op letten? Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn tijd goed verdeel niet op één ding vestig? De Zwitserse ondernemer Tina Roth Eisenberg bezit vier bedrijven die alle vier succesvol zijn. Ze geeft de geheimen weg die ze gebruikt bij haar bedrijven voor een productieve, ondernemende werkstijl.

1. Geen geklaag. Fix het of laat het gaan.

Alle bedrijven die Eisenberg heeft opgestart, zijn voortgekomen uit irritaties. Ze besloot iets aan die irritaties te doen. CreativeMornings heeft ze opgestart, omdat ze zag dat veel mensen niet de tijd, het geld of de connecties hadden om inspirerende mensen te ontmoeten, maar dat ze dit wel graag wilden. Bij CreativeMornings kunnen mensen op vrijdagochtend een inspirerend praatje houden voor geïnteresseerden.

2. Vrijgevigheid loont aan het eind

Eisenberg begon een blog om de dingen die zij cool vond met anderen te delen. Jarenlang deelde ze ook artikelen van andere blogs. Toen ze Tattly, een webshop voor tijdelijke tattoos, lanceerde, kreeg ze via haar blog binnen het eerste uur al honderd bestellingen.

“Ik zeg altijd: ‘Dit is leuk! Ik geef het je gratis!'”, zegt Eisenberg. “Ik geloof dat gulheid zich uit betaalt op een andere manier. Niet altijd in geld, maar in connecties en mogelijkheden.”

Werken

3. Neem alleen mensen aan die de mentaliteit hebben om er een project naast te doen

Dit is hoe Eisenberg mensen aanneemt: “Als je op gesprek komt, maken we waarschijnlijk een wandeling”, zegt ze. “Ik wil horen wat je boeit. Ik wil horen over de projecten waar je aan hebt gewerkt. Dat je een idee had, en dit hebt uitgewerkt. Als ik deze gedrevenheid niet bij je zie dan zal ik je waarschijnlijk niet aannemen, omdat we dan niet op dezelfde lijn zitten.”

4. Vergeet geen plezier te hebben

“Je hebt emergency confetti nodig”, zegt ze. Er is altijd een gelegenheid voor confetti. Ze heeft haar werknemers een waarschuwing moeten geven hiervoor, omdat ze er niet van gediend kunnen zijn. “Je moet respectvol zijn.” Plezier hebben hoeft niet te betekenen dat je nu je werknemers of collega’s kunt trakteren op een confetti-regen. Plezier hebben kan ook op een andere manier, bijvoorbeeld met een gezamenlijke lunch.

5. Als je ja tegen iets zegt, zeg dan ook echt ja.

Er is niets vervelender dan een halve ja. Toen ze een overeenkomst wilde onderteken, kwam ze hierachter. Het leek haar beter om zich op dat moment te schamen en het niet te doen, dan er een jaar aan vast te zitten. “Als ik ja tegen iets zeg, dan ben ik bereid om er helemaal voor te gaan”, zegt Eisenberg. “Ik ben all-in en ik wil niet iets plaatsen waar ik niet blij mee ben. Ik heb het idee dat er veel mensen zijn die ja zeggen, maar zich niet helemaal geven.”

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.