De 5 regels die je zou moeten breken voordat je op vakantie gaat

Nu aan het lezen

De 5 regels die je zou moeten breken voordat je op vakantie gaat

De 5 regels die je zou moeten breken voordat je op vakantie gaat

Adieu routine en hallo avontuur, onwennige maaltijden, nieuwe geuren, krappe zitruimte, krakende bedden. Een daad van rebellie, zo omschrijft ‘filosofisch avonturier’ Eric Weiner reizen. Ga maar na: zodra we een vliegtuig instappen, keren we ons tegen conventies en alles wat staat voor een 9-tot-5 bestaan.

Boven alles omarmen we tijdelijk maar intensief alles wat ons dagelijks leven niet bevat. Het uiterste moet eruit worden gehaald. Hotspots bezocht en vermoeide benen verwend met korrelig zand en gebronsde teint.

Conventies

Maar een lijst van do’s en don’t beperkt de ziel van een reiziger, aldus Weiner. Precies wat je niet wilt dus. Hij geeft tips hoe vakantie inderdaad cool kan zijn, zonder jezelf zaken op te leggen en door regels te breken.

Regel 1: reis naar een spannende bestemming 

Gezien we maar even de tijd hebben om alles te doen wat het dagelijks leven niet toelaat, moeten we reizen naar de meest spannende en opwindende bestemmingen. Toch? Niet per se. De mate van opwinding ligt voornamelijk aan de manier waarop de reiziger dit ziet.

Weiner reist zelf voor zijn werk als schrijver en journalist en put uit zijn ervaring. “Mijn favoriete plekken zijn degene die andere maar saai vinden. Denk aan Genève of Cleveland.” De voordelen: ‘saaie’ plekken zijn minder druk en meer onontdekt dan de vermoedelijk spannende bestemmingen.

Meer dan dat, dagen saaie plekken onze reizigersvaardigheden uit. Ze dwingen ons om schoonheid en betekenis te vinden – en ja, een bepaalde mate van opwinding in het gewone. En is dat niet waar we eigenlijk om reizen? De waarheid is: er zijn geen saaie bestemmingen, slechts saaie reizigers.

Regel twee: doe je huiswerk

Dit is een favoriete regel onder veel serieuze reizigers. Voordat ze vertrekken leren ze alles van de geschiedenis van een land tot de politieke situatie, flora en fauna. Tegen de tijd dat ze aankomen op plaats van bestemming, weten ze meer van de lokale cultuur dan locals.

Natuurlijk, het is goed om te weten waar je naartoe gaat. Maar teveel kennis zorgt voor een waas in je hoofd. In tegenstelling tot het openlijk en onvoorbereid ontvangen van nieuwe indrukken, eindig je met het bevestigen van al bestaande ideeën die je hebt opgedaan door je eerdere research.

Een beetje onwetendheid kan geen kwaad en zorgt er alleen maar voor dat je zonder verwachtingen arriveert. Dit is belangrijk omdat uit onderzoek blijkt dat gelukkige mensen weinig tot geen verwachtingen hebben.

Regel 3: verblijf in het beste hotel dat je je kan veroorloven

Volgens Weiner moet je deze regel niet breken om jezelf het meest oncomfortabele of shabby hotel aan te meten. Maar een beetje ongemak is zo slecht nog niet.
De reden: avontuur is ver weg als alles al voor je is uitgestippeld. Luxe, althans een bepaald type luxe, is de vijand van een authentieke reiservaring. Het verdooft volgens Weiner onze zintuigen.

Regel 4: doe en zie zoveel mogelijk

Doordat je probeert alles te zien, loopt je het risico helemaal niets te zijn. Huh, wat? Denk maar ja: je geeft veel geld uit en doet veel moeite om een verre, exotische bestemming te bereiken. Waarom zou je níet het land in al haar facetten willen doorboren? Dat doe je niet door een checklist af te werken. Beter is het jezelf in één of twee lokale communities te vestigen en het land op een meer diepe manier te verkennnen.

Regel 5: reis met een geliefde of goede vriend

Deze regel lijkt zo romantisch, maar niets is minder waar aldus Weiner. “Begrijp me niet verkeerd – ik heb niets tegen romantiek of vriendschap – maar voor elk gelukkig reizend duo zijn er ontelbaar meer ongelukkige. Ik reis bijna altijd alleen. Niet alleen omdat ik niet zo sociaal ben (oké, niet alléén vanwege dat) maar omdat alleen reizen mij dwingt me bezig te houden met mijn omgeving.

Met zijn tweeën geef je de boodschap af: laat ons met rust. Een eenling daarentegen ‘praat met me’. Alleen reizen is niet makkelijk, je bent kwetsbaar, maar juist dat zorgt voor een mooie reiservaring.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.