5 tips van een professionele recycler voor een duurzaam leven - Vance

Nu aan het lezen

5 tips van een professionele recycler voor een duurzaam leven

5 tips van een professionele recycler voor een duurzaam leven

Het is altijd goed om je meer bewust te zijn van wat je elke dag verbruikt. Nederlanders zorgen jaarlijks voor bijna 500 kilo afval per persoon. Ongeveer de helft hiervan wordt door huishoudens gescheiden in de categorieën plastic, papier, glas en overige. We zijn dus best wel goed bezig, maar hoe kan je nog duurzamer leven?

Eigen bestekje

Celia Ristow belandde in 2015 tot haar ergernis op een feestje waar gebruik werd gemaakt van plastic bordjes en bestek. Dit ging volledig tegen haar duurzame principes in en ze besloot voortaan haar eigen tools mee te nemen. Bij elk feestje dat hierop volgde, droeg zij haar eigen ‘tote bag’ bij zich, gevuld met een keramisch bord, stalen vork en katoenen zakdoek. Beetje overdreven? Nee hoor. Als iedereen dit zou doen, zou die plastic soep in de oceaan waarschijnlijk veel kleiner zijn.

De 25-jarige Celia heeft een ware leefstijl ontwikkeld waarin zij op de makkelijkste manieren een zo duurzaam mogelijk bestaan leidt. Zij probeert met haar blog Litterless ook anderen te inspireren hier een voorbeeld aan te nemen. Celia leeft volgens haar eigen filosofie genaamd Lifecycling – klinkt goed in de oren, nietwaar? Hieronder vijf dingen die jij meteen kan doen om net dat stukje duurzamer te leven.

kledinghanger

1. Tweedehands

Het klinkt niet heel vernieuwend, en misschien doe je het zelf al, maar ga eens langs een tweedehands winkel. Er zijn genoeg kringloopwinkels in Nederland te vinden en in sommige steden ook een leuke kledingzaak genaamd Episode. Ben je op zoek naar meer? Ga dan eens langs de IJhallen in Amsterdam. Voor slechts 5 euro entree gaat er een wereld aan vintage kleding en accessoires voor je open. Door tweedehandse producten te kopen, draag je bij aan recycling en voorkom je onnodige afval.

zakdoek

2. Wasbare zakdoeken

Weet je nog toen je opa voor de zoveelste keer die katoenen zakdoek uit zijn borstzakje toverde? De eerste reactie is waarschijnlijk ‘bleeegh’ maar hij was wel altijd milieuvriendelijk bezig. Om onsmakelijke taferelen te voorkomen is het misschien handig om een 10-delige set van katoenen zakdoeken aan te schaffen. Deze kan je gewoon in de wastrommel gooien als ze vies zijn en daarna ruiken ze weer heerlijk fris. Zo voorkom je al snel onnodig plastic- en papieren afval. Goed bezig!

wekpot

3. Wekpotten

Dankzij de foodie hype ken je ze vast al – wekpotten. Handige en leuke glazen potten waar je op een duurzame en hippe manier je eten in kan bewaren. Je kan ze mooi op je keukenplank stallen maar ook je lunch in meenemen. Hup, je tas in en je hebt altijd een heerlijke homemade maaltijd bij je. Het handige van glazen potten, ten opzichte van plastic boterhamzakjes, is dat je ze na gebruik gewoon kunt afwassen en hergebruiken.

tas

4. Boodschappentas

Je ziet ze overal rondlopen – hippe meiden met stoffen tassen van de Dille & Kamille. Je hoeft hier natuurlijk niet aan mee te doen, er zijn genoeg andere soorten tassen in omloop, maar ze zijn wel heel verstandig bezig. De Marqt heeft bijvoorbeeld hele handige tasjes die je op kunt vouwen, waardoor ze makkelijk in je handtas of rugtas passen. Scheelt heel veel plastic en het is weinig moeite.

brood

5. Broodzak

Ok, deze zag je vast niet aankomen. Hoe bewaar jij je brood eigenlijk? Als je ze, net als ik, gewoon bij de supermarkt haalt, zit jouw brood zeer waarschijnlijk in een plastic zak. Daar heb je ‘em weer, die boosdoener: plastic. Weg ermee! Celia Ristow haalt haar brood los en neemt deze mee in haar eigen, stoffen tas. Deze kan je makkelijk zelf maken, maar je kan ook vragen of iemand anders het voor je doet. Een kleine tip om je brood zo lang mogelijk eetbaar te houden? Helaas komt hier nu wel plastic bij kijken. Celia gebruikt elke paar maanden een grote plastic diepvrieszak om haar brood in te bewaren. Deze stopt ze vervolgens in haar stoffen zak en zo kan ze makkelijk een paar dagen extra van haar brood genieten.

Foto’s: Shutterstock

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.