6 wijsheden die je van The Kite Runner kunt leren - Vance

Nu aan het lezen

6 wijsheden die je van The Kite Runner kunt leren

6 wijsheden die je van The Kite Runner kunt leren

Khaled Hoesseini, schrijver van “the Kite Runner”, wordt zelf nog altijd achtervolgd door zijn verleden in Afghanistan. In het boek the Kite Runner omschrijft hij de vriendschap tussen twee jongens, Amir en Hassan, die door de Sovjet invasie en de daaropvolgende oorlog uit elkaar wordt gerukt.

Met kenmerkende onderwerpen als het belang van vriendschap, loyaliteit en moed laat dit boek ons zien hoe het leven in een wereld vol conflict en oorlog wijze levenslessen met zich mee kan brengen.

1. Vriendschap is voor altijd

Ondanks het vertrek van Amir en zijn vader uit Kabul, vergeet Hassan niet de vriendschap tussen hem en Amir. Het maakt niet uit wat er gebeurt, of waar je woont, echte vrienden komen altijd voor je op. Laat een vriendschap niet zomaar verwateren omdat je iemand een tijd niet hebt gezien, dat hoeft namelijk niet te betekenen dat er geen klik meer is.

Kite 1

2. Accepteer je verleden

Er zijn momenten dat je wil dat je alles anders had gedaan vroeger. Het heeft geen zin om jezelf op te eten met hoe je iets anders had aan kunnen pakken. Het is voor Amir, zelfs na de dood van zijn beste vriend, nog niet te laat om zijn familie te redden. Geef jezelf een tweede kans om je verleden te beteren en je toekomst nog mooier te maken.

3. Je kan niet ontsnappen aan je identiteit

Waar je vandaan komt, je familie, wie jij bent – dit alles bepaalt je identiteit. Hier kies je niet voor, zoals Hassan er ook niet voor koos om in een wereld met oorlog en onrecht op te groeien. Oorlog neemt nooit zijn trots, eigenwaarde, vertrouwen en belang voor vriendschap weg. Blijf bij jezelf en probeer positieve karaktereigenschappen van jezelf te ontdekken.

4. Zie je fouten in en maak ze goed

Het is nooit te laat om je fouten in te zien en ze te herstellen. Probeer niet te zwijgen over wat er fout is gegaan, maar geef toe dat je fout zat en probeer hiervan te leren. Het is niet erg om je te schamen maar bedenk ook dat jij lang niet de enige bent die weleens de mist in gaat.

5. Waardeer de mensen om je heen

Het leven is te kort om niet te genieten van de dingen die je hebt en de mensen die om je geven. Sta er af en toe bij stil dat niet alles vanzelfsprekend is en wees blij met wat je hebt. Amir en Hassan genieten van elkaar en van het vliegeren, ondanks dat mensen zeggen dat ze niet bevriend mogen zijn. Jij kan ook de mensen om je heen waarderen door ze af en toe een schouderklopje te geven, of ga eens samen lunchen of een drankje doen.

6. We hebben allemaal een verplichting om de wereld een betere plek te maken

The Kite Runner doet beseffen hoe krachtig vriendschap en gerechtigheid zijn. Amir keert terug naar zijn lang-gevreesde vaderland om het leven van Sohrab, de zoon van Hassan, te redden uit een bedreigende situatie. Ook jij kan de wereld een betere plek maken, zelfs met kleine dingen; geef bijvoorbeeld eens een boterham aan de zwerver die jij elke dag voorbij loopt.

Kite 6

Meld je aan voor de nieuwsbrief.