75 jaar vrijheid: zo kun je toch vieren en herdenken op 4 en 5 mei

Nu aan het lezen

75 jaar vrijheid: zo kun je toch vieren en herdenken op 4 en 5 mei

75 jaar vrijheid: zo kun je toch vieren en herdenken op 4 en 5 mei

Nederland viert een bijzonder jaar: het is 75 jaar geleden dat ons land bevrijd werd van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er stonden dan ook allemaal mooie evenementen op het programma voor 4 en 5 mei, om te herdenken en om te vieren. Maar vanwege de coronacrisis gaat dat allemaal niet door. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven, waardoor je toch kunt stilstaan bij deze dagen.

4 mei: thuis de taptoe en virtueel bloemen leggen

Dodenherdenking, oftewel 4 mei, is altijd de dag dat we op de Dam twee minuten stil zijn voor alle mensen die in oorlog zijn omgekomen. Dit jaar is dat niet anders, al is de Dam nu leeg. Alleen de koning en koningin leggen in aanwezigheid van premier Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité een bloemenkrans. Daarna volgt een toespraak en natuurlijk is er ook weer twee minuten stilte. Dat alles kun je thuis, voor de televisie volgen. Maar er is meer wat je kunt doen.

Het Nationaal Comité roept alle blaasmuzikanten bijvoorbeeld op om om 19:58 uur de Taptoe te spelen vanuit huis, om de twee minuten stilte aan te kondigen. Om 20:02 wordt heel Nederland opgeroepen het Wilhelmus te zingen. Natuurlijk zijn er zoals altijd ook veel regionale herdenkingen op 4 mei. Die zijn veelal via livestreams op de websites van lokale media te volgen.

Ook is het mogelijk om bloemen te leggen ter nagedachtenis. Dit kan virtueel via de website van het Nationaal Comité, als vervanging voor fysiek gelegde bloemen. Je kunt zelf kiezen bij welke van de 3.900 oorlogsmonumenten je virtueel een bloem wil leggen.

5 mei: samen zingen, escape room en het vrijheidsvuur

Veel mensen balen waarschijnlijk flink dat de traditionele festivals dit jaar niet doorgaan. Maar niet getreurd, ook op 5 mei is er nog van alles te doen om onze 75 jaar vrijheid te vieren. Zo gaat het vrijheidsvuur in Wageningen nog steeds aan, net als in de andere steden waar normaliter een bevrijdingsfestival is. Het Nationaal Comité roept op om op 4 mei om 21:00 een eigen vrijheidsvuur aan te steken, bijvoorbeeld een kaarsje. Via de website Vrijheidsvuur kun je dat vuur via een video van jezelf of een animatie doorgeven aan een ander.

Ook aan muziek is gedacht. Om 20:35 uur op NPO 1 is namelijk een 5 mei-concert te zien, dat in de foyer van Theater Carré in Amsterdam wordt opgenomen. Aan dat concert doen Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier, violiste Noa Wildschut en het Metropole Orkest mee. Daarna volgen bovendien beelden van hoogtepunten van 5 mei-concerten uit het verleden. Toch nog wat muziek dus! En de ambassadeurs die je normaal gesproken ziet? Die kun je nu online zien!

Wil je toch nog wat anders doen op deze dag? Dan kun je ook een speciale escape room in gaan, volledig in het thema van de oorlog en bevrijding. Dit online spel, met de naam De Verloren Herinnering, is gemaakt door 18 samenwerkende eigenaren van escape rooms, dat vol zit met puzzels en elementen van vroeger. Je kunt het spel bovendien helemaal gratis spelen (al kun je wel een kleine donatie doen), waardoor je maar liefst 3 tot 10 uur zoet moet zijn. Winnaars krijgen eeuwige roem, maar ook een kortingscode voor een deelnemende escape room voor na de crisis.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.