76 vrouwen naar Antarctica voor meer diversiteit in de wetenschap

Nu aan het lezen

76 vrouwen vertrekken naar de zuidpool voor meer diversiteit in de wetenschap

76 vrouwen vertrekken naar de zuidpool voor meer diversiteit in de wetenschap

Is het al kerst? De temperaturen lijken te schreeuwen van wel. Als je je vingers het liefst permanent om een mok warme thee wilt slaan, loont het toch even te kijken naar wat een groep vrouwen op Antarctica van plan is.

Ze hebben een ijskoude missie: volgens de BBC zijn meer dan 70 vrouwen vertrokken uit Argentinië richting het uiterste zuidelijke continent. Die ene waar de gemiddelde wintertemperatuur zo’n -49 graden(!!!) is. Het doel van de trip naar Antarctica is de vertegenwoordiging van vrouwen in de wetenschap over heel de wereld te verhogen.

Als de vrouwen tussen de pinguïns en sneeuw door zijn gemanoeuvreerd, nemen ze deel aan een serie lessen, leiderschapsworkshops en een flinke dosis netwerken. Docenten zijn niemand minder dan experts in de wetenschap en klimaatverandering.

Het is niet alleen een symboolreisje: er zullen belangrijke onderwerpen worden besproken zoals emotionele intelligentie en de invloed van besluitvorming door vrouwen in de wetenschap. En dat alles in barre temperaturen.

Bagage

Uit 1000 aanmeldingen werd het gezelschap geselecteerd: allemaal hebben ze naast een warme muts de nodige wetenschappelijke bagage. Ze zullen 20 dagen op zee doorbrengen om de effecten van klimaatverandering op het zuidelijkste puntje van de aardbol te bestuderen.

Tof feitje: de individuele deelnemers betalen zelf hun reis- en verblijfkosten.

Organisator Dr Melbourne-Thomas zegt dat het belangrijk is dat vrouwen meer leiderschapsrollen krijgen. Zeker met betrekking tot de klimaatverandering, zouden vrouwen weinig inspraak hebben. Dit is te wijten aan een balans tussen familie en een gebrek aan rolmodellen, aldus Melbourne-Thomas

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.