Fotograaf in de dop? Dan weet jij als geen ander dat niet alleen portretten, stille levens of natuurlijke landschappen mooi op de foto staan maar ook stedelijke omgevingen zich mooi lenen voor een kiekje.
Het fotograferen van of in een stad vereist wel enkele skills: de snelheid waarin mensen bewegen en drukte zorgen ervoor dat jij snel en goed foto’s moet kunnen schieten. Efficiëntie en kwaliteit vormen de essentie van een goede stadsfoto. Maar het is de moeite dubbel en dwars waard, want je kan op zo veel verschillende zaken de focus leggen; architectuur, de straat, gehaaste mensen of de zogenaamde ‘verborgen camera’ voor de meest onverwachte shots.
Hoe je creativiteit en technische efficiëntie toepast onder het toeziende oog van een drukke stad? Wij geven je een paar handige tips.
1. Fotografeer in semi-automatische modus
Als je doel is om snel en effectief het shot te maken, zijn de aperture modus (A) en shutter priority jouw best friends. Aperture is vooral handig als het licht goed is, je een vervaagde achtergrond wilt en statische subjecten schiet. Maar als jij juist de beweging wilt vastleggen, is het het beste om met shutter priority te gaan spelen. Dit werkt vooral voor panshots, waarbij één subject scherp is en de achtergrond in beweging.
2. Behandel het stadslandschap als elk ander landschap
Steden zijn perfect voor zogenoemde ‘cityscapes’. Behandel een stadslandschap niet anders dan een landschap, het principe blijft hetzelfde. Grote tip dat hierbij geldt is: probeer de horizon niet te centreren. Speel met de symmetrie van de gebouwen in de skyline of met de weerkaatsing van licht en vorm in het water.
3. Schiet verticaal
Om het beste van gebouwen naar voren te laten komen, kun je de lengte het beste in zijn waarde laten. Pas de stand van je foto aan op de objecten of subjecten die je vastlegt. Dit zorgt voor een bepaalde diepte en schaal voor de scènes die je vastlegt.
4. Of juist andersom: schiet wijd
Gebouwen kunnen ook juist goed naar voren gebracht worden door de omgeving erbij te betrekken. Leg het contrast tussen gebouwen of juist de eenheid vast door je camera horizontaal te houden. Dit brengt de rijkdom aan elementen in een stad goed naar voren.
5. Betrek de mensen in je shot
De mensen die in een stad rondlopen zijn vaak bepalend voor de uitstraling van de omgeving – deze wil je dus altijd wel betrekken in je foto. Mensen zorgen namelijk voor stijl en karakter, en vormen bovenal de cultuur die een stad behelst.
6. Bird’s eye view
Perspectief is key. Probeer niet alles ‘up close and personal’ te houden maar neem eens een stapje terug zodat je meer overzicht over het geheel hebt. Pak een lift naar een dakterras of uitzichtpunt, of neem een ritje in een helikopter voor de echte die-hard. Neem het uitzicht, en overzicht, tot je en leg het vast.
7. Op zoek naar vormen, patronen en textuur
Nu je het overzicht hebt: probeer naar specifieke elementen te kijken. Let op verhoudingen tussen vormen en patronen. Steden zijn vaak een interessante mengelmoes van oud en nieuw, modern en kitsch, en verschillende bouwstijlen. Grote kans dus dat je de meeste interessante texturen en patronen tegenkomt; op de vloer, gebouwen, borden – overal.
8. Blijf doorgaan
Schiet en beweeg. Probeer al lopend foto’s te schieten. Ga mee met de flow van de stad, of zorg er in ieder geval voor dat je niet in de weg staat. Het is niet bepaald een aanrader om midden in je looppas te stoppen op een drukke straat in het centrum – van welke stad dan ook.