Vance

83 procent van de jongeren gebruikt telefoon voor het slapengaan

Afbeelding via Unsplash

Deskundigen maken zich zorgen om de slapeloosheid van jongeren. Het is al langer bekend dat veel jongeren hun telefoon nog gebruiken voor het slapengaan en daardoor slechter slapen. Uit nieuwe cijfers blijkt dat het misschien nog wel erger met de jongeren gesteld is dan we hadden verwacht. Zo slapen jongeren die hun telefoon voor het slapengaan nog gebruiken, beduidend minder goed dat hun leeftijdsgenoten die dit niet doen.

De jongeren die nog ‘even’ op hun telefoon kijken wanneer ze in bed liggen, gaan vaak te laat slapen, worden ’s nachts wakker en slapen daarom korter. Dat zorgt er ook voor dat zij overdag moeite hebben om wakker te blijven. Dit blijkt allemaal uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

83 procent gebruikt telefoon

Bij kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot 13 jaar, gebruikt 22 procent iedere avond een lichtgevend scherm. Bij jongeren van 13 tot 18 jaar is dit maar liefst 83 procent. In de avond maken zij vaak meer dan twee uur gebruik van een scherm.

Dat we ons zorgen moeten maken voor deze slaapproblemen, ligt vooral bij het feit dat slapeloosheid op latere leeftijd voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Zo kan het leiden tot hartproblemen of diabetes. Slaap is dus belangrijker voor je dan je van te voren misschien dacht.

Blauw licht

De slaapproblemen worden vooral veroorzaakt door het blauwe licht dat van de schermen afkomt. Bij het onderzoek kreeg een groep jongeren een week lang een oranje bril om hun ogen tegen het blauwe licht te beschermen. Daarnaast gebruikten zij een week lang geen scherm voor het slapengaan. De klachten werden verminderd, maar het is nog maar de vraag of jongeren daadwerkelijk een oranje bril op zullen zetten.

De beeldschermen van computers, laptops, tablets en smartphones die we tegenwoordig gebruiken, zenden veel meer blauw licht uit. Het was al bekend dat dit blauwe licht de slaap kan verstoren, maar dit is de eerste keer dat er onderzoek naar gedaan wordt onder jongeren.