9 arthouse films om naar uit te kijken in 2018 - Vance

Nu aan het lezen

9 arthouse films om naar uit te kijken in 2018

9 arthouse films om naar uit te kijken in 2018

Terwijl de storm buiten op komst is, houden wij ons graag warm met het idee dat er weer heel veel mooie films aan komen. De wintermaanden zijn namelijk hét moment waarop alle filmfestivals de nieuwste filmische kunstwerkjes op het witte doek vertonen. En dan hebben we het niet alleen over de blockbusters die nu al in Pathé draaien. Ook arthouse films trekken steeds meer bezoekers.

Het lijkt erop dat kleinschalige filmproducties met een gematigd budget steeds gewilder worden en grotere bedragen ophalen. Zo had de film Get Out een klein budget van 4.5 miljoen dollar, maar haalde het een box office record van meer dan 250 miljoen dollar aan opbrengsten, meldt The Guardian. Het lijkt erop dat Hollywood er stevige concurrentie bij krijgt. Wij verzamelden alvast de meest veelbelovende films die dit jaar op het witte doek verschijnen in Nederland.

1. The Shape of Water

The Shape of Water laat zien dat je niet een groot budget nodig hebt om groot succes te behalen. De film haalde meer dan 50 miljoen dollar op en won afgelopen maand twee Golden Globes. En dat is niet zonder reden.

Bereid je voor op een film zoals je die niet zou verwachten. Een sprookje tussen een schoonmaakster en een amfibisch wezen. Geregisseerd door niemand minder dan Guillermo del Toro, ook wel bekend van Pann’s Labyrinth, Hellboy en The Hobbit. Een bizarre fantasy film die je avond gegarandeerd een magische wending geeft.

Vanaf 15 februari in de bioscoop

2. Lady Bird

Christine “Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) is je typische rebelse tiener: tegendraads, eigenwijs en ontzettend uitbundig. Maar ze heeft ook een groot hart en wil alles uit het leven halen. En het is dankzij deze tegenstrijdigheden dat we haar zo herkennen. In dit regiedebuut van actrice Greta Gerwig worden we meegezogen in de turbulente relatie tussen moeder en dochter, met al haar ups en downs.

Een moderne opvolger van films als The Breakfast Club en perfect voor de Juno liefhebbers onder ons. Laat je in deze coming-of-age film weer even meenemen in de heerlijk sappige dramamomenten van een tiener die opzoek is naar zichzelf.

Vanaf 5 april in de bioscoop

3. Get Out

We gaan van fantasy, naar komedie, naar rauwe horror. Denk niet aan de commerciële, bloederige horror films die je gewend bent als Saw of Final Destination. Dit is een horrorfilm zoals hij hoort te zijn. Mysterieus, met hartkloppingen van de spanning en de drang zo snel mogelijk je kamer uit te gaan.

Jordan Peele neemt je mee in dit meeslepende bezoek aan een mysterieus dorp. Nooit eerder stelden wij ons actrice Allison Williams (Girls) voor in zo’n zenuwslopende film. Prachtig vertier voor fans van creepy horror zoals American Horror Story en regiekunsten zoals die in Insidious.

Vanaf 20 april in de bioscoop

4. Wonder

Geef ons Julia Roberts en Owen Wilson en je kan al niet snel de fout in gaan. Voeg hier de getalenteerde Stephen Chbosky aan toe en je hebt een groot succes. De regisseur en productiebedrijf Lionsgate wisten zo al twee Truly Moving Picture awards binnen te halen. Wonder doet je ongetwijfeld versteld staan. August Pullman (Jacob Tremblay) is een wonderkind. Hij werd geboren met afwijkingen in zijn gezicht en zet met een brok in zijn keel voet in zijn eerste reguliere school. Hij verandert meteen in een onwaarschijnlijke held. Zet de tissues alvast klaar voor deze hartverwarmende tearjerker.

Nu in de bioscoop

5. Three Billboards Outside Ebbing

Drie reclameborden, een rouwende moeder en dorpse kritiek: je zou het niet verwachten, maar dit zijn dé drie ingrediënten van een van de meest veelbelovende films van dit jaar. Frances McDormand zet op spectaculaire wijze de rol neer van een moeder die plots haar dochter verloor in een onopgeloste moordzaak. In haar gevecht voor gerechtigheid zet zij het hele dorp op stelten. Letterlijk en figuurlijk. Het resultaat is een komisch drama, volgeladen met aanstekelijke zwarte humor en onvervalste razernij.

Nu in de bioscoop

6. Darkest Hour

Winston Churchill kwam al snel na zijn aanstelling als premier van Groot-Brittannië voor een allesbepalende beslissing te staan. Kiest hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een verdrag met de nazi’s, of vecht hij voor zijn idealen? Gary Oldman speelt als nooit tevoren in deze biografie van een indrukwekkende man. Een aangrijpende vertelling van waargebeurde gebeurtenissen, geregisseerd door de legendarische Ridley Scott. De film lijkt een prachtige prelude lijkt te vormen op Christopher Nolan’s Dunkirk. Een echte aanrader.

Vanaf 18 januari in de bioscoop

7. The Insult

In The Insult loopt een incident tussen twee mannen van verschillende achtergronden ongelooflijk uit de hand. Uiteindelijk wordt het zelfs een zaak van nationaal belang, dat verwikkeld raakt met de geschiedenis van de Libanese burgeroorlog. Een fascinerende, tragikomische vertelling van de cross-culturele spanningen in een Libanees-Arabische gemeenschap. Een mooie uitbreiding op je cultureel-maatschappelijke besef en een originele kijk op het traumatische verleden van het moderne Libanon.

Vanaf 15 februari in de bioscoop

8. I, Tonya

Wie had gedacht dat Harley Quinn zo goed kan schaatsen. Grapje natuurlijk. De actrice die wij kennen van haar rol in the Suicide Squad, Margot Robbie, laat in deze drama een hele andere kant van zichzelf zien. Zij vertolkt in deze film de rol van Tonya Harding, voormalig Amerikaans kunstschaatster. Harding werd berucht door haar bijdrage aan het complot om haar tegenstander Nancy Kerrigan te verwonden in 1994. In de film zien we hoe ze al als klein meisje, gespeeld door Designated Survivor’s Mckenna Grace, de competitie aangaat in de keiharde schaatswereld.

Vanaf 22 februari in de bioscoop

9. A Star is Born

Lady Gaga en Bradley Cooper? Dat kan toch alleen maar goed gaan. De film vormt zelfs het regiedebuut van Cooper, nadat Clint Eastwood het stokje aan hem overdroeg na een aantal mislukte pogingen de remake van de grond te krijgen. In deze hervertelling van A Star is Born uit 1937 wordt de carrière van een rijzende ster besproken. De mannelijke hoofdrol, gespeeld door Bradley Cooper, is die van een oude, alcoholistische artiest die een jonge ster naar de top wil helpen. De rol werd zelfs geïnspireerd door de carrière van Nirvana zanger Kurt Cobain, vertelt screenwriter Will Fetter in een interview met Collider.

Naar verwachting vanaf 4 oktober in de bioscoop

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.