9 redenen waarom je slaaptekort wilt vermijden - Vance

Nu aan het lezen

9 redenen waarom je slaaptekort wilt vermijden

9 redenen waarom je slaaptekort wilt vermijden

Productieve werkdagen én een bruisend privéleven, we willen het allemaal. Helaas heeft dit zo nu en dan wel effect op onze nachtrust. De één heeft natuurlijk meer slaap nodig dan de ander. De beste manier om erachter te komen hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt, is door te gaan slapen wanneer je moe bent en de volgende ochtend geen wekker te zetten. Probeer dit eens in het weekend en hou je in het vervolg zoveel mogelijk aan dit aantal uren per nacht.

1. Geen concentratie

Je brein reorganiseert automatisch allerlei informatie wanneer je slaapt. Als je brein niet is uitgerust, neemt het informatie minder snel op én verwerkt het de informatie ook langzamer. Wanneer je te weinig slaap gehad hebt, is het daarom extra moeilijk om met nieuwe ideeën te komen en je te concentreren. Je krijgt je werk uiteindelijk dus wel af, maar je zal er waarschijnlijk veel langer over doen.

2. Lusteloos

Niet te onderschatten: slaapgebrek zorgt voor allerlei negatieve emoties en lusteloosheid. Ook ben je eerder geneigd om emotioneel te reageren wanneer je niet goed uitgerust bent.

3. Je gezondheid gaat achteruit

Een recente studie heeft aangewezen dat mensen die minder dan 6 uur slaap per nacht krijgen óf juist meer dan 9 uur slaap per nacht, meer kans hebben om hartziektes en diabetes te krijgen. Dit zal niet gebeuren na één nachtje weinig slaap, maar wanneer dit stelselmatig voorkomt breng je ook je gezondheid in gevaar. Het is zelfs gebleken dat mensen die minder dan 5 uur per nacht slapen 15 procent meer kans hebben om te overlijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onoplettendheid door oververmoeidheid. Shocking!

4. Hallo, stress!

Wanneer je te weinig geslapen hebt, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. De reden van het slaaptekort maakt hierbij niet uit. Of je nu een nachtje hebt doorgehaald of gewoon besloot om rebels tot drie uur ’s nachts film te kijken: slaaptekort is slaaptekort, hoe ontspannen je nacht ook was.

tired student girl with glasses sleeping on the books in the library ** Note: Shallow depth of field

5. Minder vruchtbaar

Op latere leeftijd zou chronisch slaaptekort ervoor kunnen zorgen dat je als vrouw moeilijker zwanger wordt. Hoewel wetenschappers hier nog niet helemaal zeker van zijn, zou een slaapgebrek bij vrouwen dus hun vruchtbare cyclus wel eens flink kunnen verstoren.

6. Hello, heavy!

Veel wetenschappelijke studies beweren dat mensen die minder slapen, meer kans hebben op overgewicht. Minder dan 7 uur slaap activeert alles wat met je vet-opslag te maken heeft, waardoor je lichaam meer vetten vasthoudt dan het normaal zou doen. Ook gaat slaaptekort aan de haal met je hormonen die bepalen of je genoeg gegeten hebt (namelijk leptine) en je hormonen die bepalen dat er nog wel wat ruimte over is voor een extra maaltijd (genaamd ghreline). Dit kan ervoor zorgen dat je veel te veel eet, omdat je simpelweg geen idee hebt waar je nu wel of geen zin in hebt.

7. Negatief en emotioneel

Onderzoekers toonden al eerder aan dat mensen die aan slapeloosheid lijden meer kans hebben op een depressie dan mensen die voldoende slaap krijgen. Vaak komt dit doordat je geneigd bent emotioneel en negatief te denken wanneer je last hebt van een gebrek aan slaap.

8. Een gevaar in het verkeer

Heel eng: mensen die moe zijn zouden bijna evenveel ongelukken veroorzaken als mensen die met drank op achter het stuur stappen.

pexels-photo-large

9. ‘Schoonheidsslaapje’ geen fabel

Door slaap hydrateert je huid en herstelt deze tegelijkertijd. Zoals we eigenlijk allemaal stiekem al weten: het ‘schoonheidsslaapje’ is zeker geen fabel. Niet heel erg verrassend dus, maar wel waar: door de combinatie van stress en slaaptekort zul je sneller rimpels krijgen dan wanneer je genoeg slaap krijgt. En nee, daar kan geen anti-rimpelcrème tegen op.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.