90 procent van de Nederlandse volwassenen is gelukkig

Nu aan het lezen

90 procent van de Nederlandse volwassenen is tevreden met zijn leven

90 procent van de Nederlandse volwassenen is tevreden met zijn leven

Het overgrote deel van de Nederlandse volwassenen blijkt tevreden te zijn met zijn leven. Vorig jaar gaf namelijk 90 procent dit aan, aldus cijfers van het CBS. Ook is bijna zes op de tien optimistisch over hoe het over het algemeen gaat in Nederland.

Natuurlijk is niet iedereen zo tevreden gestemd. 35 procent procent zegt namelijk pessimistisch te zijn over hoe het over het algemeen in Nederland gaat. Een op de tien zegt zelfs sterk pessimistisch te zijn. Daarbij gaat het volgens het CBS relatief vaak om ouderen, laagopgeleiden, mannen en mensen met een Nederlandse achtergrond.

Ook is twaalf procent niet tevreden en niet ontevreden met zijn eigen leven. Twee procent zegt ontevreden te zijn.

Tevreden

Van de mensen die tevreden zijn met hun leven, is 59 procent ook optimistisch over de samenleving. 33 procent is dat niet en de rest weet het niet. En andersom geldt hetzelfde: mensen die ontevreden zijn over hun leven, vinden ook vaker (54 procent) dat het de verkeerde kant op gaat met Nederland. 31 procent van die groep is optimistisch.

Tussen mannen en vrouwen blijken geen verschillen te zitten: ze waren vorig jaar even vaak tevreden met hun leven. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud blijken echter het minst vaak pessimistisch te zijn over Nederland. Ze zijn echter ook niet vaker optimistisch dan 25-plussers, maar geven juist vaker aan niet te weten of het in Nederland de goede of verkeerde kant op gaat (14 procent).

Verder blijken hoogopgeleiden vaker optimistisch te zijn dan laag- en middelbaar opgeleiden. 65 procent van de hoogopgeleiden blijkt namelijk optimistisch over ons land, tegenover 54 procent van de middelbaar opgeleiden en 49 procent van de laagopgeleiden.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.