De 4 tips die niemand na zijn afstuderen krijgt (maar die je wel moet horen)

Nu aan het lezen

De 4 tips die niemand na zijn afstuderen krijgt (maar die je wel moet horen)

De 4 tips die niemand na zijn afstuderen krijgt (maar die je wel moet horen)

Het afgelopen half jaar werd ik van student een ZZP’er en ik kan je vertellen: dat is best een verandering. Niet omdat mijn studententijd één groot luilekkerland was van luieren, feesten en dom bier zuipen (welja, af en toe…). Nee, ik behoor opeens tot het gros van de wereldbevolking dat werkt. Fulltime en vanaf nu voor altijd. Insert doemmuziek.

‘Arbeider’ of ‘burger’ zijn, klinkt heftig en met vlagen voelt dat ook zo. Want hoe weet ik of het ‘juiste’ carrièrepad kies, in welke functie ik mij voldoende ontwikkel en wanneer het moment komt dat de focus van ‘carrière’ moet overschakelen op gewoon een beetje leuk leven?

Plezier

Beseffen dat de wereld één grote speeltuin is waartoe ik onbeperkt toegang heb, helpt mij met plezier uit bed te stappen en het werkpad te bewandelen dat voor mij is uitgelegd – ergens, ver in de verte. Hetzelfde geldt voor de oprichter van de succesvolle lifestylewebsite Popsugar, Lisa Sugar. Voor Adweek helpt de ondernemer de jaarlijkse ‘Young Influentials’, een lijst van aanstormende talenten.

Mensen vragen haar vaak wat ze haar 21-jarige zelf zou adviseren. Haar antwoord: het is oké om nog niet alles uit te hebben gevogeld. Zorg ervoor dat je enig perspectief hebt en waardeer de rijkheid van het leven. Je teveel houden aan een plan, persoonlijke valkuil nummer 1, zorgt er alleen maar voor dat je je niet volledig ontwikkelt.

En oja, vergeet terwijl je zo druk bent met hard werken, niet ook een beetje lol te hebben.

Best-time-only-with-my-best-friends-640x426

Wijk af

In menig interview met succesvolle ondernemers en carrièreman- en vrouw, wordt gezegd dat iets min of meer op het pad van diegene is gekomen. Alsof het succes is komen aanwaaien. Onzin, zeggen anderen: je moet kei- en keihard werken, soms heel bewust plannend, om tot je persoonlijke top te komen.

Maar om van echte invloed te zijn, weegt één ding zwaarder. Niemand gaat jouw doelen opmerken als je timide bent. Dat vraagt om disruption: de gevestigde orde flink verstoren. Dat betekent jezelf continu heruitvinden en na te denken over wat beter kan. Laat daarbij je kernwaarden je beslissingen vormen en laat nooit, maar dan ook nooit je persoonlijke stijl verloren gaan. Je originaliteit is je grootste goed.

The Passion

Passie is een woord met bijzonder veel lading voor millennials: alles wat je doet, moet uit je gut komen, alles wat je maakt, geboren uit liefde of fascinatie. Flink wat druk dus, maar niet zonder reden. Lisa Sugar startte Popsugar – inmiddels 100 content creators in dienst – als een manier om met lezers te delen waar zij enthousiast van wordt.

blog_3.04_LisaSugar_750

Tien jaar later is dat nog steeds haar streven: haar team bestaat uit experts, maar in de eerste plaats uit fans die oprecht enthousiast zijn over de content die zij maken.

Een goed voorbeeld hiervan zijn volgens haar de broers Matt en Ross Duffer, die de immens succesvolle Netflix-hit Stranger Things bedachten te danken aan een jeugdobsessie met alles wat met Steven Spielberg en Stephen King te maken had.

Stel vragen

Kinderen stellen continu vragen en het cliché ‘er bestaan geen domme vragen’, is hierop zeker van toepassing. Hetzelfde geldt voor volwassenen: stel vragen, altijd.  Je studententijd is niet over nadat je je papiertje binnenhaalt, leren is een ongoing proces. Wat daarbij goed werkt, is jezelf omringen met getalenteerde mensen die met plezier je vragen kunnen beantwoorden.

Een voorbeeld van iemand die zichzelf ontwikkelt zonder dat het ‘moet’, is topmodel Karlie Kloss, aldus Lisa Sugar. Zij had makkelijk haar modellentijd kunnen doorbrengen met arrogante blikken en fotoshoots. Toch koos ze ervoor iets te ontwikkelen met maatschappelijke impact: ze leerde te programmeren en werkt nu samen met bestaande instituten om een codingcamp voor tienermeisjes te lanceren,

Wil je meer weten over Lisa Sugar en wat je kan leren van de manier waarop zij haar carrière vormgeeft? Lees dan haar boek Power Your Happy: Work Hard, Play Nice, and Build Your Dream Life.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.