Vance

Afvalwater blijkt nuttig: slib kan voor sieraden en stropdassen gebruikt worden

Foto: TU Delft

Bij afval denk je over het algemeen niet aan mooie sieraden, verf en stropdassen, maar het kan soms nuttiger zijn dan je denkt. Dat blijkt in ieder geval wel zo te zijn met afvalwater, ontdekte Mark van Loosdrecht van de TU Delft. Daarin zit namelijk slib, dat een nuttige grondstof kan zijn.

Slib is hetgeen wat overblijft als water gezuiverd wordt in een installatie. Het is dus het afval wat in dat water zat. In dat slib zit Kaumera Nereda Gum, wat een grondstof is die je eruit kunt halen. Kaumera is waterafstotend en niet brandbaar, wat betekent dat er allerlei mogelijkheden mee zijn.

Kaumera kan gebruikt worden als grondstof voor auto’s en kleding, maar ook als coating voor meststoffen, sieraden en stropdassen, schrijft de NOS.

Groot voordeel is dat het slib hierdoor niet meer afgevoerd hoeft te worden, waardoor het energieverbruik van waterzuiveringsinstallaties omlaag gaat. Het slibafval moet met 20 tot 35 procent omlaag gaan, de CO2-uitstoot daalt daarmee ook en er komt een energiebesparing van 30 tot 80 procent. En dat is natuurlijk goed voor het milieu.

Nieuwe fabrieken

Om Kaumera te verzamelen, is natuurlijk wel een speciale fabriek nodig. In Zutphen staat er nu één, die als eerste ter wereld de grondstof uit slib in het afvalwater haalt. In 2020 moet een tweede fabriek in Epe volgen. Samen dragen die fabrieken bij aan een duurzamere samenleving met minder afval.

De eerste producten met Kaumera zijn overigens al gemaakt. Dat waren onder meer auto’s en kleding, die tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven getoond werden. Wanneer en of er producten komen die je in de winkel kunt kopen, is niet duidelijk.