Algoritmes verwijderden klimaatdata omdat de stijging onwerkelijk leek

Nu aan het lezen

Algoritmes in Alaska verwijderden data over klimaat omdat de stijging onwerkelijk leek

Algoritmes in Alaska verwijderden data over klimaat omdat de stijging onwerkelijk leek

Dat de wereld qua klimaatverandering lijkt op een vat vol tranen, maakt nog niet dat het ontbrekende laagje ijs aandikt. De aarde warmt in rap tempo op en bij dat nieuwe normaal hoort blijkbaar ook een nieuw algoritme. Een stad in Alaska, het koudste deel van de wereld, warmt zo snel op dat algoritmes in dienstdoende klimaatmonitors verzamelde data afdeden als nep en ze vervolgens weg hebben gegooid.

Dat gebeurde vorige week toen wetenschappers de laatste data verzamelden voor het maandelijkse National Oceanic and Atmospheric Administration’s Report over het klimaat en iets geks opmerkten. Een van hun klimaat-monitoren was van de kaart verdwenen. Hierdoor was alle data voor de Noord-Amerikaanse stad Barrow, Alaska kwijt.

De algoritmes werden ingezet om alleen de beste data in het rapport op te nemen. Ze zijn handig om de datasets schoon te houden – maar werken alleen in gemiddelde situaties zonder uitschieters. En de situatie in Barrow is allesbehalve gemiddeld.

Schadelijk

Als klimaatverandering zo slecht voor ons is als een mijnramp, dan is Barrow ons vogeltje dat je niet meer hoort zingen. Oftewel: het is tijd om alarm te slaan, schrijft The Washington Post naar aanleiding van het rapport over incident.

De gebeurtenis komt tegelijk met het nieuws dat het arctisch gebied ook dit jaar opvallend warm is – met Barrow in het holst van de leeuw. De sneeuwbedekking in het Noord-Amerikaanse deel van het Arctische gebied is voor het elfde jaar op rij beperkter dan gemiddeld. Ook in Alaska, Canada en een deel van Siberië zijn de veranderingen goed zichtbaar. De vegetatie wordt steeds groter en ijskappen slinken gestaag.

Nieuw algoritme

De huidige observatie van zee-ijs afname en stijgende temperaturen zijn hoger dan op elk ander moment in de afgelopen 1500 jaar – en waarschijnlijk langer dan dat, aldus het rapport dat uiteindelijk toch verscheen met de juiste temperaturen in de datasets.

De wetenschappers zullen met een nieuw algoritme moeten komen om dergelijke temperaturen te behouden van verwijdering. Het nieuwe normaal, inderdaad.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.