Als het koud en donker is, grijpen we sneller naar alcohol - Vance

Nu aan het lezen

Als het koud en donker is, grijpen we sneller naar alcohol

Als het koud en donker is, grijpen we sneller naar alcohol

De dagen worden korter: het is eerder donker en in de ochtend hebben de meesten moeite om hun bed weer uit te komen, omdat het nog pikdonker is in de slaapkamer. Aan de andere kant is het ook wel een fijn seizoen: in de avond lekker tegen elkaar aankruipen op de bank met de kaarsjes aan. Of wat dacht je van een lekker rood wijntje, met kaasplankje, voor de open haard? Geen gekke gedachte, want uit onderzoek blijkt dat we vaker naar alcohol grijpen als het koud en donker is.

Vaker alcohol met lagere temperaturen

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die wonen in een klimaat waar het vaak donker en koud is, vaker drinken. Het onderzoek werd uitgevoerd in 193 landen en is dan ook het eerste onderzoek dat de link legt tussen kou en donkere tijden, en alcohol drinken.

Een onderzoeker van het onderzoekscentrum in Pittsburgh zegt: “Het is voor het eerst dat er wereldwijd aangetoond kan worden dat er in gebieden met lagere temperaturen en minder zon, meer gedronken wordt.”

Aanpassingen in de wet

Schotse artsen vinden dat de uitkomsten van dit onderzoek moeten leiden naar aanpassingen in de wet. Zo zou er in de winter bijvoorbeeld geen reclame gemaakt moeten worden voor drank. Daarnaast pleiten dokters voor strengere wetten wat betreft de kosten van alcohol. Veel mensen, en met name mannen, lopen hier namelijk hoge risico’s door. Dat is dan ook de reden dat de kosten wat de dokters betreft omhoog moeten.

Er zijn al een hoop onderzoeken naar alcohol gedaan die uitwijzen dat deze dranken slecht voor onze gezondheid zijn. Zo kun je er een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen door krijgen en leverkwalen. Maar is het in de meeste gevallen ook niet goed voor je mentale gezondheid. Juist daarom wordt geadviseerd om het rustig aan te doen met alcohol, en dus al helemaal in de winterperiode.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.