Het besef dat urenlang zittend vergaderen gevolgd door een lunch met kroketten en zoute soep niet gezond is, dringt gelukkig door bij de meeste bedrijven.
Een loopvergadering, toegang tot de sportschool, massages en gezonde maaltijden in de bedrijfskantine behoren tot de noodzakelijke maatregelen om, laten we wel wezen, duur ziekteverzuim terug te dringen.
Daarnaast zijn er massa’s pingpongtafels, lounges en rustruimtes om de creatieve ideeën sappen van werknemers te laten stromen – meer waarschijnlijk bij een plezierige, enerverende ruimte dan het uitzicht op de post-its naast je desktop.
Natuur
In de Verenigde Staten is gezondheid op de werkvloer hot; denk aan online programma’s waarin werknemers tegen elkaar strijden tot de introductie van de Fitcoin. Wat dacht je van een zitkussen dat je hartslag en houding meet?
Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat toegang tot natuur voor werknemers positieve effecten heeft. Een architectuur professor bij de University of Oregon, Ihab Elzeyadi, vond dat zodra werknemers werden voorzien van een uitzicht op natuur, hun ziekteverzuim met 20 procent daalde – hoewel het niet helemaal duidelijk was waarom dat gebeurde.
Designbollen
Online retailer Amazon pakt het anders maar niet minder ambitieus aan aan. Het bedrijf richt zich al jaren op het verkopen van (cloud)netwerk infrastructuur. Onder de vlag Amazon Web Services (AWS) is het bedrijf daarin absoluut de grootste. Dat betekent imposante datacentra, bepakt met duizenden servers. Servers die bijzonder veel warmte afgeven. Handig voor een aangename temperatuur voor de drie gigantische glazen bollen in downtown Seattle die nu nog aangelegd worden.
Het idee achter deze opvallende Biodomes: gebruik maken van de natuur aan de binnenkant van een kantoor om werknemers te inspireren.
Onder de kop ‘Vergeet zitzakken, Amazon geeft werknemers boomhutten’, schrijft The New York Times over de inspirerende ruimtes die moeten verrijzen naast nieuwe wolkenkrabbers zodat naast zaken natuur alom vertegenwoordigd is. Als begin 2018 de deuren zullen openen van de domes, zullen ze van top tot teen bepakt zijn met een plantencollectie van de beste broeikassen en tuinders ter wereld.
Amazon werknemers kunnen dan rondlopen tussen drie verdiepingen met bomen, collega’s ontmoeten in ruimtes waarvan de muren gemaakt zijn van wijnstokken en kool-Caesar salade eten nabij een aangelegd binnenshuis riviertje.
Watertje
Sinds Amazon ongeveer tien jaar geleden besloot te blijven in downtown Seattle, zegt het bedrijf meer dan 4 miljard dollar te hebben geïnvesteerd in de constructie en ontwikkeling van kantoren in de stad. Het bedrijf wil niet loslaten wat de Biodomes kosten. De bijzondere bollen zullen alleen toegankelijk zijn voor Amazon werknemers, maar uiteindelijk zal het bedrijf misschien openbare tours toestaan.
“Het hele idee was om mensen meer creatief te laten denken. Zij zullen eerder met een nieuw, creatief idee komen als ze niet alleen maar rondlopen op kantoren”, zegt Dale Alberda, hoofd architect van het project geleid door NBBJ, een firma die ook bouwproject verzorgt voor Samsung, Google en het Chinese internetbedrijf Tencent.
Nu is er dus naast Fitcoins en andere vormen van competitieve wearables en trackers een kantoor concept dat soelaas moet bieden; een soort getaway voor de urban werknemer die ook weleens wat groen om zich heen wilt zien.
Een geraffineerd alternatief dus, dat populair is bij diverse techbedrijven. Apple, bijvoorbeeld, heeft een boomkweker aangenomen om het planningsproces van zo’n 8000 bomen op de nieuwe campus in Californië te overzien. Deze natuur omrandt een een nieuw gebouw in de vorm van een ruimteschip waar Apple werknemers zullen werken. Een groenere omgeving dan menig gebouw in Silicon Valley.
Fun
Wat betreft Amazons project is de ongebruikelijke locatie een pluspunt – het is in het hart van de stad, in plaats van een suburban campus waar de meeste techbedrijven zijn. Amazon is de grootste private werkgever in Seattle, met meer dan 20,000 werknemers verspreid over meer dan 30 gebouwen in de stad.
Extra jaloersmakend: de globes zullen ontmoetingsruimtes hebben met de naam ‘boomhutten’ en bevat bruggen die heen en weer wiebelen om de werknemers die er overheen lopen wakker te maken. Volgens architect Alberta heeft Amazon hierover gezegd: “Zorg ervoor dat het leuk is.”