Voortaan breng je je zomer in Amsterdam door op zelfsturende boten

Nu aan het lezen

Voortaan breng je in Amsterdam de zomer door op een zelfsturende boot

Voortaan breng je in Amsterdam de zomer door op een zelfsturende boot

Het leven op het water is mooi. Zwaaien en knikken gaat van harte en op de een of andere manier smaakt een biertje gewoon lekkerder met een pruttelende motor op de achtergrond.

Ronddobberen is ook de perfecte manier om een stad te leren kennen. Omdat Amsterdam voor bijna een kwart uit water bestaat en fietsen nog best een klus is, zal onze hoofdstad de komende 5 jaar het decor zijn van experimenten met zelfsturende boten, wereldwijd een primeur.

Roboat

Vandaag kondigde het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) aan dat de komende vijf jaar volop wordt getest wat de mogelijkheden zijn van deze boten. De eerste prototypen worden in 2017 verwacht.

zelfsturende boot

Brug

De ‘Roboats’ zullen zowel als watertaxi fungeren voor inwoners als tijdelijke bruggen tijdens spitsuur. De robotboten zullen ook data verzamelen over lucht- en waterkwaliteit in de stad. Hopelijk zal dit ook bruikbaar zijn om de verspreiding van ziektes tegen te gaan.

Fietsen

De onderzoekers gaan zich ook bezighouden met onderwaterrobots. Zij kunnen meting verrichten in het rioleringssysteem en de grachten ontdoen van afval en puin, zoals de circa 12.000 fietsen die er jaarlijks in verdwijnen.

Het experiment wordt uitgevoerd door onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) in samenwerking met de TU Delft en Wageningen UR. Voor het onderzoek is 25 miljoen euro beschikbaar, waarvan 20 miljoen euro wordt opgebracht door de MIT. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt voor steden over de hele wereld.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.