Angelina Jolie spreekt zich uit over vluchtelingencrisis - Vance

Nu aan het lezen

Angelina Jolie spreekt zich uit over vluchtelingencrisis

Angelina Jolie spreekt zich uit over vluchtelingencrisis

Hoewel het niet onbekend is dat Angelina Jolie zich al lang niet meer alleen op acteren richt, lijkt de alleskunner bij alles wat ze aanpakt geen één steekje te laten vallen. De moeder van zes, actrice, regisseur, VN-ambassadrice en powervrouw zet zich al jarenlang sterk in voor allerlei humanitaire zaken.

Woede om besluiteloosheid

Als speciaal afgevaardigde voor de VN in vluchtelingenzaken sprak ze de Veiligheidsraad toe in New York. Met haar pleidooi riep ze op tot sancties voor de landen die de hulpverlening aan de vluchtelingen in de weg zaten. Zo vond ze dat de VN besluiteloos was in de burgeroorlog in Syrië. 

‘Als we naar Syrië kijken en naar het kwaad dat is voortgekomen uit de as van besluiteloosheid, kunnen we niet anders concluderen dan dat dit het dieptepunt is in het onvermogen van de rest van de wereld om onschuldige burgers te verdedigen en beschermen’, zei ze tijdens haar toespraak.

Pure wanhoop

Over migranten die de Middellandse Zee proberen over te steken in de hoop toevlucht te vinden in een veilig land, zegt ze: “Het is walgelijk om duizenden vluchtelingen te zien sterven op de drempel van het rijkste continent ter wereld. Niemand riskeert het leven van zichzelf en zijn kinderen om een andere reden dan pure wanhoop.” De reactie van de Syrische ambassadeur bij de VN op de speech was slechts: ‘Ze is mooi’.

Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië heeft de VN-ambassadrice elf keer een bezoek aan het land gebracht. Ze sprak tijdens deze reizen voornamelijk met Syrische vluchtelingen in het conflictgebied. Volgens Angelina moet de VN zijn macht gebruiken om een einde aan de crisis te maken.

Seksueel geweld in conflictlanden

Als één van de sprekers van The Global Summit to End Sexual Violence in Conflict in Londen sprak ze eerder dit jaar over de vele verkrachtingen die er in oorlogsgebieden plaatsvinden, wat er aan te doen is, hoe dit voorkomen kan worden en hoe de slachtoffers geholpen kunnen worden. Bekijk in onderstaande video de inspirerende speech die Angelina gaf over seksueel geweld tijdens de The Global Summit to End Sexual Violence in Conflict.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.