Kunst maakt gelukkig: deze app van het Mauritshuis gaat je daarbij helpen

Nu aan het lezen

Kunst maakt gelukkig en deze app van het Mauritshuis gaat je daarbij helpen

Kunst maakt gelukkig en deze app van het Mauritshuis gaat je daarbij helpen

Wat als mooi wordt beschouwd, verschilt per mens. Maar dat fraaie taferelen vrolijk stemmen, geldt voor iedereen. Volgens Britse filosoof Alain de Botton helpt het ons zelfs af te leiden van teveel denken en gewoon te voelen.

Omdat kunst in musea nog altijd is voorzien van een keurig beschermkoord en alarmsysteem, blijft optimaal kunst bekijken lastig. Instagram biedt soelaas met zoomopties en talloze kunstaccounts.

Wat je bij een digitaal equivalent vaak mist zijn de reallife nerven, de ‘cracks’ in een schilderij en de beleving die het daarmee losmaakt. Een schilderij, zeker als het een paar eeuwen oud is, is niet perfect en gladgestreken. Het toont zijn rimpels. Precies die details hebben de makers van de nieuwe ‘Second Canvas Mauritshuis’-app proberen te vangen. En ik kan je vertellen: het is ze aardig gelukt.

Vierkante millimeter

De app is volgens makers Het Mauritshuis in Den Haag en het Spaanse Madpixel een wereldprimeur in de geïntegreerde infraroodfunctie. Hiermee is het mogelijk om per vierkante millimeter onder de verflaag van een schilderij te kijken naar lagen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Vermeers Meisje met de parel en ‘Het aardse paradijs’ van Brueghel en Rubens krijgen hiermee letterlijk een andere dimensie.

De app is als het ware een digitale ontdekkingstocht door de collectie van het Mauritshuis, waarbij bezoekers op interactieve wijze kennis maken met kunstwerken in hoge resolutie. De app is daarnaast voorzien van een audiotour, waarbij het oog van de gebruiker door van de verteller over de schilderijen wordt geleid. Hoewel een enorme technologische en kunstzinnige stap vooruit, hopen we dat de digitale collectie van tien werken uit de Gouden Eeuw snel wordt uitgebreid.

In deze preview is te zien wat je krijgt voor €1,99 in de App Store en de Google Play Store.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.