Appen achter het stuur wordt verleden tijd dankzij nieuwe camera's

Nu aan het lezen

Appen achter het stuur wordt verleden tijd dankzij nieuwe camera’s

Appen achter het stuur wordt verleden tijd dankzij nieuwe camera’s

Wie tegenwoordig nog wel eens snel een appje checkt of verstuurd tijdens het autorijden, kan de telefoon toch maar beter opbergen tijdens het rijden. De kans is namelijk groot dat je binnenkort achteraf een boete op de mat hebt liggen.

Vorige week liet minister Grapperhaus van Justitie al weten dat hij helemaal klaar is met autobestuurders andere weggebruikers in gevaar brengen omdat ze zo nodig iets moeten appen.

Zwaardere straffen

Hij heeft daarom een wetsvoorstel gemaakt waarin gevaarlijk rijden zwaarder bestraft zal worden. Zo wil hij dat een automobilist voor appen achter het stuur een maximale gevangenisstraf van twee jaar moet kunnen krijgen. En wie een dodelijk ongeluk veroorzaakt, kan voor maximaal zes jaar de cel in.

Voor bellen of appen achter het stuur kun je nu nog een boete van 230 euro krijgen.

Nieuwe camera’s

Nieuwe flitscamera’s moeten ervoor zorgen dat bestuurders achteraf nog beboet kunnen worden. De camera’s kunnen tot in de auto filmen. Als er op de beelden te zien is dat een bestuurder een telefoon in zijn of haar hand heeft, dan wordt dit beeld voorgelegd aan een medewerker van de politie.

Die moet dan beoordelen of het om een strafbaar feit gaat of niet. Wel wordt er duidelijk vermeld dat de beelden van bestuurders die niets strafbaars doen, direct verwijderd zullen worden.

Controle

Nu zijn er nog agenten die rondrijden en op zoek zijn naar mensen die achter het stuur met hun telefoon bezig zijn. Straks zou dat dus een stuk gemakkelijker opgespoord kunnen worden. Wel benadrukt minister Grapperhaus dat er eerst gekeken moet worden of deze nieuwe controle juridisch haalbaar is wat betreft privacy.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.