Apple focust meer op milieu en gezondheid dan op nieuwe iPhone

Nu aan het lezen

Apple focust meer op milieu en gezondheid dan op nieuwe iPhone en iPad

Apple focust meer op milieu en gezondheid dan op nieuwe iPhone en iPad

Een paar keer per jaar klimt Apple-baas Tim Cook op een podium en kijken pers en fans van het bedrijf gespannen mee in afwachting van nieuwe producten. Gisteren was de eerste keer dit jaar dat er zo’n Apple Event was en kondigde Apple -na alle grote toestellen de afgelopen twee jaar- weer een kleinere iPhone aan: de iPhone SE. Daarnaast kwam het bedrijf met een kleine versie van de iPad Pro, die vooral bedoeld is voor mensen die een iPad voor hun werk willen gebruiken.

Duurzaamheid

De eerste helft van de presentatie ging echter helemaal niet over producten, maar over twee meer maatschappelijk onderwerpen. Zo begon het bedrijf met aandacht voor het milieu. Na Tim Cook kwam Lisa Jackson, vice-president op het gebied van Environment, Policy and Social Initiatives op het podium. Sowieso al niet zo gebruikelijk voor Apple dat er een vrouw op het podium staat tijdens een presentatie, maar ze begon vervolgens een verhaal over Apple’s doelen om het hele bedrijf wereldwijd te laten draaien op duurzame energie. De teller staat nu op 93 procent van al het stroomverbruik van Apple.

In het verleden heeft Apple regelmatig kritiek gekregen op zijn milieubeleid, niet zozeer vanwege het energiegebruik, maar vooral vanwege de milieu-onvriendelijk bouw van de apparaten. Doordat Apple er voor kiest de toestellen zo compact mogelijk te maken, zijn iPhones, iPads en Macbooks lastig te repareren. Ook het simpel vervangen van een defecte accu is bij sommige apparaten (zoals de Macbook Air) haast onmogelijk.

Zonder afbreuk te doen aan het gemak en design van zijn producten, wil Apple toch stappen maken op dit vlak en daarom kondigde Jackson ‘Apple Renew‘ aan. Een programma om oude apparaten te recyclen. Je kon altijd al een oude iPhone of Mac inleveren bij Apple, maar het bedrijf geeft hier nu extra bekendheid aan.

En dat niet alleen: Apple toonde voor het eerst Liam, een robot die niets anders doet iPhones uit elkaar halen om zoveel mogelijk onderdelen te hergebruiken. Voorlopig worden enkel de grondstoffen gebruikt voor andere doelen, maar Apple hoopt in de toekomst ook echt stukjes oude iPhone weer terug te laten komen in een nieuwe iPhone.

Goed om te zien dat Apple hierin investeert, want de miljard (!) Apple-apparaten die op dit moment wereldwijd in gebruik zijn, zorgen op termijn voor een flinke berg e-waste. Het is dus eigenlijk een morele verplichting van het bedrijf om meer moeite te doen op dit vlak, dan dat het deed.

Gezondheid

Na de uitgebreide presentatie over het milieu, verlegde Apple de focus naar gezondheid: een ander belangrijk maatschappelijk onderwerp waar Apple de laatste twee jaar veel aandacht voor heeft. Exact een jaar geleden lanceerde het bedrijf ResearchKit, hiermee kunnen universiteiten en organisaties, grootschalige onderzoeken doen via iPhones.

Dankzijn dit platform is er afgelopen jaar een Parkinson-onderzoek gestart dat in 24 uur direct het grootste onderzoek naar de ziekte ooit was. En middels een app voor astmapatiënten, die draaide op ResearchKit, hebben onderzoekers een beeld gekregen van wat aanvallen triggerde in 50 verschillende Amerikaanse Staten. Eén van de laatste onderzoeken die gestart is, is een grootschalig slaaponderzoek, ook in de VS. Nederlandse voorbeelden zijn er (nog) niet.

Vanuit ResearchKit ontstond de wens uit de medische wereld om het platform niet alleen te gebruiken voor onderzoek, maar ook om patiënten te helpen met hun behandeling. Via apps kunnen doktoren bijvoorbeeld een persoonlijk behandelschema naar een patiënt sturen en kunnen patiënten zelf meer inzicht krijgen in welke factoren welke gevolgen hebben voor hoe ze zich voelen. Ook kan via een platform data die mensen zelf thuis meten, worden verstuurd naar artsen.

Om dit mogelijk te maken lanceerde Apple gisteren CareKit, dat de ontwikkeling van dit soort apps een stuk makkelijker moet maken. Daarnaast blijft ResearchKit gewoon bestaan. In eerste instantie is CareKit enkel beschikbaar in de VS.

Na deze twee maatschappelijk presentaties focuste Apple zich op de producten. Naast twee nieuwe apparaten werd ook een update voor iOS, het besturingssysteem van iPhones en iPads gelanceerd. Heb je een iPhone? Dan kun je die nu dus updaten via het Instellingen-menu. Doe je niets dan biedt Apple je de update later deze week vanzelf aan. Op Numrush kun je meer lezen over de aankondigingen van Apple.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.