Apple wil je helpen om je telefoonverslaving aan te pakken

Nu aan het lezen

Apple wil je helpen om je telefoonverslaving aan te pakken

Apple wil je helpen om je telefoonverslaving aan te pakken

De kans dat jij je telefoon pakt terwijl je in gesprek bent, of aan het werk, is tegenwoordig aanzienlijk groot. Een smartphone is inmiddels niet meer weg te denken. En omdat elke melding op onze telefoon ons steeds een shot dopamine geeft, en we er dus letterlijk gelukkiger van worden, blijven we gewoon doorgaan met het checken van deze meldingen.

Steeds vaker zijn er mensen die een heuse digitale detox doen, of apps van hun telefoon verwijderen om minder snel afgeleid te worden. Maar nu heeft Apple aangekondigd zelf iets te willen doen aan de telefoonverslaving van zijn gebruikers. Ze willen het smartphonegedrag beter in de hand hebben. Dat maakte Apple bekend op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in VS.

Nieuw besturingssysteem

iOS12, het nieuwste besturingssysteem dat dit najaar uitkomt, moet de gebruikers op vier punten gaan helpen:

  • Er komt een speciale slaapstand. De meldingen blijven hierdoor verborgen tot de volgende ochtend dat je weer opstaat.
  • Gebruikers krijgen wekelijks een rapport met hun telefoongebruik. Hierin is ook te zien welke app het meest gebruikt wordt en welke apps de meeste notificaties sturen.
  • Het is mogelijk om apps een timer te geven.
  • Ouders krijgen de mogelijkheid om de gebruikerstijd van hun kinderen te beperken. Ook kunnen de ouders bepalen welke apps wanneer en hoelang gebruikt mogen worden.

Daarnaast wil Apple de gebruikers helpen om beter met hun tijd om te gaan. Op deze manieren zou FOMO al verminderd kunnen worden.

Privacy

Iets over de privacy kan natuurlijk niet ontbreken. Het is nogal een belangrijk en terugkomend puntje in de techwereld. Zo heeft Facebook de afgelopen maanden nogal voor wat opschudding gezorgd wat betreft de privacy. Als je de aflevering van Zondag met Lubach hebt gezien over Facebook, dan weet je dat je altijd en overal getracked wordt. Daar gaat met het nieuwe besturingssysteem verandering in komen.

Vanaf iOS 12 en macOS Mojave (het nieuwe besturingssysteem voor de mac-computers), zal een optie krijgen om trackers tegen te houden. En op deze manier is het dus mogelijk om Facebook te stoppen met jou te tracken, door bijvoorbeeld de like-knop.

Andere extra’s

Daarnaast gaat Apple de functies van Siri verbeteren. Zo zal Siri beter naar je dagelijkse gedrag kijken, om op basis daarvan suggesties te doen.

Verder:

  • Berichten worden straks gegroepeerd. Dus je krijgt niet meer steeds een nieuwe melding van WhatsApp, maar één melding waarin staat om hoeveel berichten het gaat;
  • Het wordt mogelijk om met groepen te FaceTimen met een groep van maximaal 32 personen;
  • MacOS krijgt een donkere modus.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.