Back to school zónder smartphones, voor de Franse leerlingen - Vance

Nu aan het lezen

Back to school zónder smartphones, voor de Franse leerlingen

Back to school zónder smartphones, voor de Franse leerlingen

Ook de Franse schoolkinderen zijn sinds gisteren weer terug naar school. Maar dit keer was het voor de Franse basis- en middelbare scholieren toch iets anders dan ze wellicht gewend waren. De Franse overheid heeft namelijk besloten dat de kinderen en jongeren hun geliefde smartphones niet meer mee mogen nemen naar school.

Deze nieuwe wet is er sinds 30 juli 2018. Hierbij geldt wel dat invalide kinderen hun telefoon wel bij zich mogen hebben voor noodgevallen. Daarnaast geeft de wet de ruimte voor middelbare scholen: zij mogen zelf bepalen of ze de smartphones verbieden of niet.

Daarnaast mogen de scholen ook zelf bepalen of de telefoons helemaal verboden zijn op de scholen, of dat de kinderen deze voor de les moeten opbergen in hun kluisje of tas. We weten allemaal hoe dat laatste eraan toe zal gaan, maar wellicht dat de Franse kinderen zich beter kunnen weerhouden. Want als je betrapt wordt met je telefoon tijdens de les, dan zal deze in beslag worden genomen.

Het doel

Deze wetgeving heeft volgens de Franse overheid drie doeleinden. Namelijk: het behouden van aandacht, concentratie en reflectie. Zo zouden kinderen meer plezier met elkaar maken in de klas, dan dat zij in hun smartphones verdwijnen. Daarnaast zou het onder andere online pesten moeten voorkomen.

Op dit moment heeft gemiddeld negen van de tien jongeren tussen de 12 en 17 jaar hun eigen telefoon. Deze nieuwe regel zal dan ook een hoop doen veranderen in het dagelijkse leven van hen.

Niet zo blij

Toen dit nieuws bekend werd in december 2017, vonden een hoop ouders en jongeren dit belachelijk. Maar Jean-Michel Blanquer, Franse minister van educatie, vond het juist goed. Hij zei: “Voordat we een ministeriële afspraak hebben, stoppen we onze telefoons allemaal weg. Voor mij lijkt dit juist de normale gang van zaken, ook in een klas.”

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.