Rusland vertoont Beauty and the Beast mogelijk niet om gay personage

Nu aan het lezen

Beauty and the Beast wordt in Rusland mogelijk niet vertoond vanwege gay personage

Beauty and the Beast wordt in Rusland mogelijk niet vertoond vanwege gay personage

Eén van de meest besproken films bij ons op de redactie staat stip op nummer één de live-action-versie van ‘Beauty and the Beast’. Helaas is niet iedereen net zo enthousiast over de film als wij, met als main reason het personage LeFou, gespeeld door Josh Gad. Anders dan in de originele film is de sidekick van Gaston homoseksueel. Wat zou betekenen dat sommige landen waaronder Rusland de film niet zullen draaien in de bioscoop.

Vallen op hetzelfde geslacht is en blijft lastig in landen als Rusland. In 2013 heeft de Russische regering een anti-gay-propaganda-wet gelegaliseerd en twee jaar later kregen de Russen het idee om nog striktere regels op te stellen wanneer een koppel van hetzelfde geslacht affectie zouden tonen in het openbaar. Anno 2017 gaat het nog een stapje verder en overweegt het land om een Disneyfilm te verbannen doordat er een gay personage in speelt.

Propaganda

Rusland is van mening dat het personage LeFou een vorm is van propaganda van homoseksualiteit. Het gaat echter om één moment aan het einde van de remake: in de slotscène is er een groot bal waarbij iedereen in koppels danst en steeds van danspartner wisselt. Op een gegeven moment wisselt LeFou ook van danspartner en eindigt toevallig met een man. Ze schrikken van hun omhelzing en op dat moment verandert de camera van richting. Het duurt nog minder dan een seconde, zegt CNN.

De Russische politicus Viltay Milono heeft inmiddels een brief gestuurd naar het ministerie van Cultuur met claims om de filmpremière te annuleren als blijkt dat er elementen van propaganda zijn die in strijd zijn met de Russische wet. De regering heeft nog geen maatregelen getroffen voor een eventuele boycot op ‘Beauty and the Beast’ die 16 maart in Rusland in première moet gaan.

Alabama

Niet alleen in het conservatieve Rusland speelt het homoseksuele personage een rol, ook in de Amerikaanse staat Alabama is er een drive-in bioscoop die ‘Beauty and the Beast’ niet wil draaien. Dit liet de eigenaar van de bioscoop weten op Facebook met als reden dat zij niet een film willen tonen die tegen de Bijbel ingaat. Het Facebook-bericht is inmiddels verwijderd, maar de site WNHT News hebben nog net een screenshot kunnen nemen van de post.

Het is overigens de eerste keer dat Disney een gay personage heeft geïntroduceerd. Het is jammer dat deze ophef ontstaan over een kinderfilm, maar aan de andere kant blijkt maar wel weer hoe homoseksualiteit in sommige landen nog lang niet geaccepteerd is.

Juist daarom is het goed dat Disney hier voor kiest en een statement maakt. Of zoals Josh Gad het zelf zegt: “This version of Beauty and the Beast will define a whole new generation in a wonderful way.” En zo is het.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.