#Becausewevan: reisjournalist Hedwig Wiebes woont en werkt in een oud Volkswagen-busje - Vance

Nu aan het lezen

#Becausewevan: reisjournalist Hedwig Wiebes woont en werkt in een oud Volkswagen-busje

#Becausewevan: reisjournalist Hedwig Wiebes woont en werkt in een oud Volkswagen-busje

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspireren.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Hedwig Wiebes, 31 jaar en ik werk als freelance journalist en columnist. In oktober 2016 heb ik samen met mijn vriend Jeroen ons huis in Amsterdam verkocht, om in een 32-jaar oude Volkswagen-bus rond te gaan reizen, samen met onze hondjes Tommie en Olaf. We zijn nu precies een half jaar onderweg. In het begin zijn we vrij snel doorgereden naar Portugal, en daarna hebben we drie maanden doorgebracht in Marokko.

“In oktober 2016 heb ik samen met mijn vriend Jeroen ons huis in Amsterdam verkocht, om in een 32-jaar oude Volkswagen-bus rond te gaan reizen, samen met onze hondjes Tommie en Olaf.”

Daar zijn we net uit terug, om nu het midden en de oostkust van Spanje te ontdekken. Een plan hebben we niet. We wilden eerst deze zomer in Cornwall, Schotland en Ierland doorbrengen, maar we realiseren ons nu dat we graag nog meer de tijd nemen dan we al deden. Het grappige is dat deze reis niet alleen gaat om wat we allemaal zien en meemaken, maar ook voor een groot deel draait om ‘de reis vanbinnen’. Wat wil je in dit leven? Wie ben je? Waar word je gelukkig van? Met dat soort dingen ben ik veel bezig. Ik schrijf er ook veel over, onder andere voor ons eigen platform: Live slow, drive slower.”

Wat is by far de meest bijzondere bestemming die je ooit hebt aangedaan?
“Sagres, in het meest zuidwestelijke puntje van Portugal. Ze noemden het vroeger ook wel ‘het einde van de wereld’. De indrukwekkende kliffen daar, dat vond ik onvergetelijk. Er hangt daar ook een bepaald soort energie, dat moet je gewoon meemaken. Het leuke is ook dat het een van de weinige plekken aan de kust is waar het ’t hele jaar door leeft, ook al is het er in de winter een heel stuk rustiger. Maar het surfen stopt er nooit. Sowieso vond ik Portugal een heel fijn land waar ik verder heel weinig van wist. En de mensen zijn bizar aardig allemaal. Maar om eerlijk te zijn, hoe meer plekken je ziet, hoe meer je iedere plek op zijn eigen manier weet te waarderen. Marokko was ook fantastisch en zo veelzijdig.”

“Er is eigenlijk weinig leuks aan het afvinken van een ‘Dit zijn de 10 beste spots in’-lijstje, want je weet precies wat er gaat komen – en als dat niet zo is, is het ook niet goed.”

Wat is je beste tip voor een reis die vlekkeloos verloopt?
“Weet wat je wil, maar zorg dat je vervolgens zo min mogelijk verwachtingen hebt. Eén ding wat ik wel tijdens het reizen heb geleerd is dat alles altijd anders gaat dan je dacht. Als je geen strakke planning hebt, hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Zonder al te veel verwachtingen word je niet zo snel teleurgesteld. In het begin ploos ik altijd van alles uit over nieuwe bestemmingen. Nu laat ik me verrassen. Er is eigenlijk weinig leuks aan het afvinken van een ‘Dit zijn de 10 beste spots in’-lijstje, want je weet precies wat er gaat komen – en als dat niet zo is, is het ook niet goed.”

Heb je een app die echt onmisbaar voor je is is op reis?
“Voor ons is dat ‘park4night’ en ‘Camperplaats’, om te zien waar we kunnen overnachten als we zelf geen plek in het wild kunnen vinden – of wel een douchebeurt kunnen gebruiken. Verder zijn er the usual suspects die ik altijd al gebruikte, zoals WhatsApp en Instagram. Al moet ik zeggen dat ik eerder niet budgetteerde en nu wel, met ‘Spendee’. Oh ja en ‘Blendle’ is een dankbare app om op een handige manier bij te blijven met het nieuws en mooie achtergrondverhalen.”

Met wie reis je het liefst (alleen, vriend(in), familie, onbekenden)?
“Ik kan me deze reis niet voorstellen zonder Jeroen. Voor anderen is het gek dat we zo goed op elkaars lip kunnen zitten, maar hij is mijn allerliefste reismaatje. Het enige waar we op moeten letten is dat we ook genoeg tijd zonder elkaar doorbrengen. Dan is het des te leuker elkaar weer te zien.”

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?
“Alles wat we maken over deze reis, van foto’s en vlogs tot persoonlijke verhalen, verschijnt op onze site www.liveslowdriveslower.com. Persoonlijk gebruik ik Instagram en twitteren doe ik ook, maar niet per se over de reis – gewoon, over wat ik denk en meemaak. Ik heb mijn Macbook Pro bij me, ook voor mijn werk, en ik mijn iPhone is on-mis-baar. Foto’s maakten we met een Canon G1X, en sinds kort zijn we overgestapt op een Canon 80D.”

Welke plek staat op dit moment bovenaan de bucketlist?
“Iedere nieuwe plek is tof om te ontdekken, maar er zijn wel een paar dingen waar we naar uitkijken. We zouden heel graag naar IJsland willen, al is de overtocht per boot heel duur, dus dat wordt nog de vraag. Verder kijken we erg uit naar Oost-Europa, en Groot-Brittannië dus. En we zijn stiekem benieuwd of we nog veel verder kunnen, door Azië bijvoorbeeld. Wie weet.”

Heb je nog een leuke travel-boekentip? Of een traveltip in het algemeen?
“‘Travels with Charley’ van John Steinbeck is een fantastische klassieker, en voor ons heel actueel. Schrijver Steinbeck reist met poedel Charley in een kleine camper rond door de Verenigde Staten, om te kijken hoe het er buiten zijn woonplaats is en hoe de mensen elders zijn. Dat is ook iets wat ik interessant vind: wat zijn de verschillen tussen de plekken waar we komen? Hoe zijn de culturen? Verder ben ik op dit moment bezig in ‘De kunst van het reizen’ van filosoof Alain de Botton, een interessant boek over waarom we eigenlijk al die moeite doen om te kunnen reizen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.