Bedrijven huren freelancers in om kantoren druk te laten lijken

Nu aan het lezen

Bedrijven huren freelancers in om kantoren druk te laten lijken

Bedrijven huren freelancers in om kantoren druk te laten lijken

Iedere freelancer heeft zijn eigen kwaliteiten en zijn eigen specialiteit. Maar wie had ooit gedacht dat freelancers ook ingehuurd konden worden, puur en alleen om een kantoor drukker te laten lijken? Toch is dat exact wat er nu op diverse locaties gebeurd. Dat meldt Quartz.

Eén van de bedrijven die dit gedaan zou hebben, is Vice. Het bedrijf had in 2010 een ontmoeting met Intel, waarbij gesproken werd over een belangrijke overeenkomst. Vice was namelijk vrijwel niet in staat om zichzelf te onderhouden, en Intel had behoorlijk wat geld om uit te geven. CEO Shane Smith besloot toen dat Vice er uit moest zien als een bedrijf dat Intel graag ziet.

Smith ging daarom naar een architectenbureau in hetzelfde gebouw en kreeg het voor elkaar om die ruimte tijdelijk te lenen. Toen Intel langskwam, leek het kantoor van Vice te zijn. Maar er was wel een klein probleem: Vice had niet genoeg mensen om de ruimte te vullen. De oplossing: werknemers aanmoedigen om hun vrienden naar het kantoor te brengen, om de ruimte te vullen.

Dit gebeurt vaker

Dit is tegenwoordig geen vreemd gedrag meer van bedrijven. Steeds meer mensen werken thuis of werken minder uren, waardoor kantoren lang niet altijd gevuld zijn. En soms willen bedrijven dat hun kantoor er drukker uitziet dan het eigenlijk is. Daarom huren bedrijven soms freelancers in om dit voor elkaar te krijgen.

Logischerwijs staan er nu bedrijven op die aan deze vraag voldoen. Startups als Desk Camping en LiquidSpace koppelen freelancers aan lege kantoorruimte, om de stoelen te vullen. Maar direct komt wel de vraag naar boven: wat is de waarde van een kantoor?

Als het alleen gaat om werken, dan is een flex-plek als WeWork ook goed genoeg. Of misschien werkt iedereen straks wel vanuit huis. Is een vergadering nodig, dan kun je hier een ruimte voor huren als bedrijf. Dat scheelt uiteindelijk natuurlijk in de kosten (want je hoeft geen kantoor meer te huren), maar het is de vraag of je dat wilt.

Een kantoor kan echter ook een reflectie zijn van de cultuur en waardes van een bedrijf. Ze kunnen communicatie stimuleren en het ontwerp van het pand kan zelfs gebruikt worden als een manier om mensen aan te nemen. Wie wil er immers niet werken in een kantoor met een glijbaan, zoals Google in Mountain View heeft? Maar of freelancers inhuren om de lege stoelen op te vullen de oplossing is, is natuurlijk maar de vraag.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.