De beste reistips van travel trendwatcher Tessa aan de Stegge - Vance

Nu aan het lezen

De beste reistips van travel trendwatcher Tessa aan de Stegge

De beste reistips van travel trendwatcher Tessa aan de Stegge

Voor een groeiend aantal mensen is reizen een manier van leven. Bevrijd van het juk van 9-5 werken op een muffig kantoor, trekken zij met regelmaat erop uit. We spreken de komende weken met reizigers, travelbloggers en journalisten die als moderne nomaden op de mooiste plekken ter wereld neerstrijken. Ze delen hun tips en ervaringen. Jaloersmakend, maar vooral inspirerend. 

Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Tessa aan de Stegge. Ik heb een passie voor reizen en trends en ga door het leven als travel trendwatcher en oprichter van strategisch pr-bureau Cherry LAB in Amsterdam.”

“In 2015 ben ik twee weken door Iran getrokken met een vriendin. We waren ontzettend nieuwsgierig naar dat land waar je vrijwel alleen negatief nieuws over voorbij ziet komen in de media. Los van de bazaars, cultureel erfgoed en de woestijn, is het grootste hoogtepunt absoluut de Iraniërs zelf! Ik ben nergens in de wereld zo gastvrij ontvangen en heb ook nergens zulke open en nieuwsgierige mensen ontmoet.”

Hoe zorg je er voor dat je zo vaak mogelijk op reis kan?

“Ik ben een van de gelukkige mensen die z’n hobby met werk kan combineren. Daar heb ik de afgelopen jaren snoeihard voor gewerkt en daar ben ik trots op! Ik mag voor opdrachtgevers werktripjes maken waar we influencers en journalisten de bestemming of luchtvaartmaatschappij mee laten zien. Ook spreek ik regelmatig als trendwatcher in het binnen- en buitenland. Dat combineer ik met een verlengd verblijf.

Mijn vriend reist voor z’n werk als cameraman ook de wereld over en gelukkig weten we altijd quality time te plannen waarin we juist ons best voor elkaar doen; een man die elke dag om zes uur thuis is zou me benauwen! Samen vinden we thuis cocoonen fijn en als we reizen zijn het vooral tripjes waar we de natuur en rust opzoeken, Noorwegen, Schotland, Thailand maar ook Nederland zijn onze favoriete plekjes.”

“Vorige zomer zijn mijn vriend en ik 3 weken Japan gaan verkennen. In Japan komen technologie, oude beschaving en een fantastische foodcultuur samen. We dronken thee in kattencafés, bezochten een sumoworstel-event in Tokio, sliepen in een robothotel, relaxten in onsen (Japanse warmwaterbronnen) en maakten toffe hikes langs watervallen en rode Shino-tempels.”

De meest bijzondere bestemming die je ooit hebt aangedaan en waarom?

“Dat is India. Van alle plekken waar ik heb gereisd of heb gewoond, voelde dit het meest als een totaal andere wereld. Letterlijk al m’n zintuigen werd op scherp gezet: de geuren van het pittige eten en afval, chaotische geluiden van mensen, dieren en verkeer, de spiritualiteit, de totaal andere opvatting van privacy, kleurrijke kleding en architectuur. Ik was in India rond mijn twintigste en het land heeft destijds mijn wereldbeeld verbreed en me geleerd dat onze Westerse levenswijze zeker niet de enige mogelijkheid is.”

“In april ben ik met een vriendin afgereisd naar Senegal. Onze wensen waren: niet te ver vliegen, uit onze comfortzone, plekken met goede WIFi zodat we onze business ondertussen wel konden door laten lopen, lekker weer en verrast worden. Senegal bleek een gouden keuze!”

Heb je een onmisbare app  tijdens een van je vele reisjes?

“Welke apps nuttig zijn, is vaak afhankelijk van het continent waar je bent. Uit lokale bronnen zoals een  blogger, reisexpert of platform vind ik de meeste inspiratie. Ik hou van vrijheid op reis, de app HotelTonight vind ik daarom erg fijn. Hier kun je bizarre kortingen krijgen op hotelkamers voor diezelfde dag. En natuurlijk Airbnb als ik wat anders wil dan een hotel. Ik kies TripAdvisor als ik weinig tijd heb voor research. GoogleMaps is onmisbaar; ik zou niet weten wat ik zonder moet. Als ik alleen reis vind ik veiligheid een belangrijk aandachtspunt; de app Safety Map geeft me een overzicht van veiligheid in m’n omgeving op basis van ervaringen van andere reizigers.”

Met wie reis je het liefst (alleen, vriend(in), familie, onbekenden)?

“Ik reis graag samen met anderen en soms ook graag alleen. Terug geworpen worden op jezelf werkt grensverleggend en bevrijdend. Ik merk dat ik als soloreiziger meer open sta voor ontmoetingen met de lokale bevolking en andere reizigers, en ook meer m’n hart volg in wat ik ter plekke doe. Afgelopen jaren maakte ik reizen met m’n vriend, m’n broer, mede-ondernemers, m’n moeder, m’n vader en vriendinnen. Elk gezelschap heeft z’n eigen charme en beleving.”

Wat post je allemaal online tijdens een reis, op welke kanalen, en welke gear gebruik je daarvoor?

“Instagram is waar ik de mooie shots van plekken deel, op Facebook mijn persoonlijk ervaringen en via Twitter communiceer ik zakelijke inzichten die ik opdoe op reis. Ik blog over mijn reisavonturen op Holistik.nl, de website van National Geographic en voor vakwebsites in de reisbranche zoals TravelNext.nl. Binnenkort komt mijn eigen blog live; hier wil ik op een persoonlijke manier mijn reisinzichten delen.”

“Op Cuba waande ik mij met mijn broer in de jaren vijftig in een oldtimer, luisterden we naar bandjes die de Buena Vista Social Club jammen, zwommen we onder watervallen in nationale parken en dansten we salsa tot diep in de nacht.”

 

Welke plek staat op dit moment bovenaan de bucketlist?

“Colombia, eigenlijk staat die al 10 jaar op m’n wishlist maar in oktober gaat die reis er eindelijk van komen. Ik kan niet wachten!”

Heb je nog een leuke travel-boekentip? Of een traveltip in het algemeen?

“Ik denk dat je niet altijd ver weg hoeft om op te laden en uit je dagelijkse leven te ontsnappen. Nederland en zelfs de omgeving van Amsterdam waar ik woon, is geweldig. Ik heb de Lonely Planet van Nederland gekocht en ga elk jaar wel een keer varen in Friesland, kamperen in de Biesbosch, in Twente paardrijden of op de Waddeneilanden uitwaaien.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.