De vijf best TED Talks ooit volgens de man die TED runt

Nu aan het lezen

Dit zijn vijf best TED Talks ooit volgens de man die TED runt

Dit zijn vijf best TED Talks ooit volgens de man die TED runt

Hoe hard ik ook moest lachen om deze parodie over het fameuze TED Talk concept (‘Let’s look at a picture of the planet for no reason’), de gelikte presentaties blijven werkelijk ongeëvenaard.

De inhoud is nagenoeg altijd de moeite waard en toepasbaar op je leven, om maar niet te spreken van de jaloersmakende manier waarop sprekers het podium beklimmen: met gemak. Daarnaast is er altijd sprake van een verhaal, waardoor de meeste informatie daadwerkelijk beklijft.

Chris Anderson

Het moge duidelijk zijn: ik ben TED-fan. En met mij velen anderen. Maar wanneer het aankomt op het consumeren van alle inzichten die TED te bieden heeft, kan zelfs de grootste fan niet tippen aan de kennis en ervaring van Chris Anderson.

Presentatie-expert Anderson, met wie Elger eerder sprak, is voormalig journalist, nu curator van het imperium en verantwoordelijk voor elke gast die zijn zegje doet uit naam op TED (de TedX-evenementen zijn uitgesloten). Hij selecteert de vijf meest waardevolle talks, schrijft Inc.

1. David Deutsch

“Hier is een niet alledaagse natuurkundige die een krachtig argument geeft over de kracht van kennis. Gevangen in een ongelooflijke talk, vol onverwachte twists en turns. Deutsch heeft mij geholpen dat kennis veel meer is dat een gek evolutionair trucje uitvonden door een van de soorten op aarde”, schrijft Anderson over de talk, gek maar intrigerend genoemd: ‘Chemical scum that dream of distant quasars‘.

2.Clay Shirky

“Terug in 2005, sprak Shirky over hoe het Web nieuwe modellen mogelijk maakt instituties los te laten en wat werk voor hen te laten doen. Ik denk dat het ons helpt te overtuigen wat we zouden willen riskeren om onze beste talk gratis online te zetten”, legt Anderson uit of deze talk met de naam ‘Institutions vs. collaboration‘.

3. Nancy Etcoff

Waarom is Etcoff’s talk, ‘Happiness and its surprises‘, een van Anderson’s favorieten? “Dit is een van een verzameling aan talk over geluk die mijn denken echt heeft veranderd en die mij, uhm, in feite echte gelukkiger heeft gemaakt.”

4. Bryan Stevenson

“Bryan sprak over een lastig onderwerp – het gefaalde rechtssysteem in de VS – op een manier die ongelooflijk overtuigend en dwingend is. Hij kreeg de langstdurende staande ovatie in de geschiedenis van TED. En sindsdien kan ik hem niet uit mijn hoofd krijgen”, onthult Anderson zijn reactie op Stevensons onorthodoxe en wakkerschuddende talk ‘We need to talk about an injustice‘.

5. Steven Pinker en Rebecca Newberger Goldstein

Anderson noemt deze talk met de titel ‘The long reach of reason‘, een ‘ongewone’ talk. Hij legt uit dat het werd gegeven als een Socratische dialoog. “Pinker en Newberger Goldstein komen samen tot de conclusie dat pure rede de geschiedenis onmiskenbaar heeft gevormd, hoewel dit soms honderden jaren duurt. Als de wereld op deze manier wordt belicht, zouden we veel beter naar elkaar luisteren.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.