Betsy DeVos is de meest controversiële minister uit de regering van Trump

Nu aan het lezen

Dit is de meest controversiële minister uit de regering van Trump tot nu toe

Dit is de meest controversiële minister uit de regering van Trump tot nu toe

De VS heeft sinds gisteren een nieuwe minister van onderwijs: miljardair Betsy DeVos werd gisteren door een meerderheid van de senaat goedgekeurd voor deze functie. Maar de benoeming was zeer omstreden.

De republikeinen hebben een kleine meerderheid in de senaat, maar doordat naast alle democraten ook twee republikeinen tegen haar benoeming waren, eindigde de stemmen letterlijk in 50-50. Dat betekent dat vicepresident Mike Pence de beslissende stem had. Het is in de geschiedenis nog nooit voorgekomen dat een Amerikaanse minister zijn of haar positie te danken heeft aan de stem van de vicepresident.

Voucher-systeem

Maar waarom is de benoeming van DeVos zo controversieel? Dat heeft alles te maken met het Amerikaanse onderwijssysteem.

Nu gaan kinderen in de VS standaard naar openbare scholen en kunnen kinderen van vermogende ouders gebruik maken van privaat onderwijs, bijvoorbeeld christelijke scholen. DeVos is voorstander van een zogenaamd voucher-systeem, waarbij iedere ouder voor zijn kinderen een soort tegoedbon krijgt die hij kan in zetten voor het onderwijs van zijn of haar keuze.

Dat kan dus een privéschool zijn, een religieuze school of zelfs een online school. De kersverse minister vindt dat publiek geld op die manier bij elk soort school terecht moet kunnen komen.

Sceptische republikeinen

“Trump wil 20 miljard dollar vrij maken voor vouchers. Dat is heel veel geld en daarvoor moet je het hele systeem van overheidsfinanciering voor publieke scholen opblazen”, legt onderwijsexpert Dana Goldstein van The New York Times uit in de dagelijkse podcast The Daily (luistertip!).

“Veel republikeinen uit dunbevolkte gebieden staan heel sceptisch tegenover het idee van vouchers. Op veel plekken is helemaal geen private school te vinden en al helemaal niet meerdere om uit te kiezen”, aldus Goldstein.

“Als er geen scholen zijn waar je je voucher kunt inwisselen, dan is het idee van schoolkeuze of vouchers niet relevant. Dan is het voor jou veel interessanter om de enige openbare school die er is te voorzien van betere middelen, beter opgeleide leerkrachten. Hier zijn we een echt spanning in de Trump-coalitie.”

Vandaar ook dat er twee republikeinse senatoren tegen de benoeming van DeVos stemden.

Weinig kennis

En daar komt nog bij: testen met een voucher-systeem tot nu toe hebben geleid tot wisselende resultaten, maar hebben overall het onderwijs en de resultaten van leerlingen niet verbeterd. Invoering zou betekenen dat je het hele schoolsysteem op de kop gooit, er publiek geld naar commerciële scholen gaat en het onderwijs zelf er waarschijnlijk helemaal niet beter van wordt.

Een ander probleem met DeVos: ze weet veel van private (in het bijzonder Christelijke scholen), doordat ze al tientallen jaren ze als filantroop actief is op dat vlak. Ze weet echter eigenlijk niet zoveel van het openbare onderwijs. Sterker nog: ze bleek tijdens een hoorzitting cruciale wetgeving rond het hoger onderwijs niet te kennen. Dat terwijl dat in de basis haar verantwoordelijk wordt als minister.

Protesten

De democratische senator Chuck Summer wende zich maandag, een dag voor de stemming, daarom tot de republikeinen: “Ik begrijp dat mijn republikeinse collega’s 90 procent van de tijd meegaan met de president. Er zijn echter bepaalde issues die te belangrijk zijn en vereisen dat het landsbelang boven het partijbelang wordt geplaatst.”

“Er zijn zoveel miljardairs met zoveel belangenverstrengelingen en zo weinig kennis over de onderwerpen die ze overzien.” Hij concludeerde: “In mijn ogen is zij de minst geschikte kandidaat in een toch al historisch ongekwalificeerd kabinet.”

Maar zijn betoog en de vele protesten tegen de benoeming mochten niet baten. Naar eigen zeggen ‘vol trots’ zorgde vicepresident Mike Pence gisteren voor de benoeming van Betsy DeVos tot minister van Onderwijs.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.