Gisteren had ik er nog last van, of eerder mijn omgeving: ik werd ongelooflijk chagrijnig van de honger. En dan functioneer ik ook echt niet meer. Ik vergat mijn portemonnee, kocht daarna het verkeerde product, en als gevolg daarvan duurde dat gouden moment van daadwerkelijk eten alleen maar langer. Daar word je nu echt “hangry” van.
Geen suiker + stress = hangry
Het woord duidt op hongerig en boos zijn tegelijk, en wat blijkt? Dit fenomeen is onderzocht en bewezen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een verbinding zit tussen je bloedsuiker en bepaalde hormonen die agressie en boosheid kunnen veroorzaken.
Simon Oxenham onderzoekt regelmatig of pseudowetenschappelijke onderwerpen gebaseerd zijn op daadwerkelijke feiten. Zo voerde hij ook het onderzoek naar “hangry” zijn uit. In zijn column Brain Scanner vertelt hij dat het lichaam stresshormonen aanmaakt als je honger hebt.
Bij een te laag suikerniveau kan je je niet meer goed concentreren en dat leidt al snel tot irritatie, maar ook andere hormonen kunnen dit gevoel veroorzaken. Als het glucose niveau te laag is in het lichaam worden namelijk cortisol en adrenaline aangemaakt. Hierbij gaat ook het niveau van agressie-hormoon neuropeptide Y omhoog. Dit leidt tot een gevoel van honger (door een laag suikerniveau), stress en boosheid dat velen maar al te bekend voorkomt.
Getrouwde stellen en voodoo poppen
In zijn column verwijst Oxenham ook naar een ander onderzoek. Hier werden getrouwde stellen gevraagd naalden te steken in een voodoo pop dat hun partner moest voorstellen. Met de naalden mochten ze uiten hoe boos ze waren op hun partner. Tijdens het experiment moesten de stellen tegen elkaar strijden tijdens een spel, waarbij de winnaar een hard geluid door de koptelefoon van de partner mocht afspelen.
Tijdens het onderzoek werd het glucose niveau van beide deelnemers gemeten. Hieruit bleek dat deelnemers met een laag suikerniveau gedurende langere tijd het harde geluid afspeelden bij hun partner, en meer naalden in de voodoo pop stopten.
Een ding is zeker, we worden allemaal niet vrolijk van honger. Die lunch van straks is dus essentieel voor als je niet je collega’s en vrienden in de haren wilt vliegen.