Beyoncé maakt 11 flink openhartige statements met Lemonade

Nu aan het lezen

Beyoncé maakt 11 flink openhartige statements met Lemonade

Beyoncé maakt 11 flink openhartige statements met Lemonade

Sinds Beyoncé de wereld via HBO een week geleden trakteerde op een mysterieuze trailer met een nog onbekend doel (een film? een nieuw album?), werd het gisteren eindelijk duidelijk. De zangeres heeft een nieuw album. En wat voor één!

Black Lives

De ogenschijnlijke rooskleurige albumtitel Lemonade staat in schril contrast met thema’s die worden bezongen. Zo staat in elk nummer één van de elf stadia van rouw centraal. Ook gaat Beyoncé verder met haar persoonlijke manifest om de erbarmelijke positie van de zwarte vrouw ter sprake te stellen.

In februari verklaarde ze zich tijdens de Amerikaanse Super Bowl al solidair met de Black Lives Matter-beweging, die zich keert tegen witte Amerikaanse agenten die Afro-Amerikaanse verdachten doodschieten.

Slavenplantage

In een van de video’s die hoort bij het nieuwe album toont Beyoncé moeders van kinderen die zijn omgekomen bij politieacties in de VS. Verschillende zwarte vrouwelijke sterren figureren in de video’s zoals tennisster Serena Willams en ballerina Michaela DePrince, van Sierra Leoons-Amerikaanse afkomst.

De opnames zijn vorig jaar in het geheim gemaakt op voormalige slavenplantages in Louisana in de VS. In het nummer worden ze gepresenteerd als een geheim genootschap van sterke en trotse zwarte vrouwen, the Secret Society Women.

Volgens veel fans is Lemonade het beste album van de zangeres tot nu toe. Dit heeft vermoedelijk te maken met haar gedurfde en muzikale openhartigheid over haar privéleven en de minder mooie kanten van haar bestaan met rapper Jay Z, zoals zijn waarschijnlijke bedrog met een andere vrouw. Hierover zingt Beyoncé: “Who the fuck do you think I am? You ain’t married to no average bitch, you can watch my fat als twist, boy.”

Citroenen

De Amerikaanse website Mashable ziet het album voornamelijk als eerbetoon aan zwarte mensen wereldwijd, die Beyoncé op deze manier een hart onder de riem steekt. En daarmee is gelijk duidelijk waar de inspiratie voor de titel Lemonade vandaan is gehaald.

Het nummer Freedom, met Kendrick Lamar, eindigt met een clip van Jay Z’s grootmoeder die in een speech vertelt haar ups en downs te hebben gehad. ”Maar ik vond altijd de kracht om mezelf weer bijeen te rapen. Ik kreeg citroenen geserveerd, maar ik maakte er limonade van.”

Het album is voorlopig alleen te beluisteren via Tidal, de streaming service van Beyoncé’s echtgenoot Jay Z.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.