Bijna 40% van de jongeren heeft belangst: zo kom je er vanaf - Vance

Nu aan het lezen

Bijna 40% van de jongeren heeft belangst: zo kom je er vanaf

Bijna 40% van de jongeren heeft belangst: zo kom je er vanaf

Bellen is verleden tijd. De meeste jongeren kiezen er liever voor om een WhatsAppje te sturen en weten niet hoe snel ze een beller weg moeten klikken. Dat blijkt ook maar uit onderzoek van Motivaction. Daaruit blijkt dat maar liefst 38 procent van de jongeren van 18 tot 30 jaar last hebben van belangst, en liever een appje sturen.

Toch blijkt belangst wel echt iets van deze generatie te zijn. Van de respondenten van 31 tot 70 jaar, gaf slechts 15 procent aan last te hebben van belangst.

Direct reageren

Communicatietrainer Onno Hansen laat weten dat het vooral komt omdat de jongeren aan de telefoon direct moeten reageren, en dat vinden zij awkward. “Ze blokkeren omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt. En kunnen niet met die spontaniteit omgaan.”

Wanneer je een appje krijgt, heb je tijd genoeg om na te denken over wat er gevraagd wordt. Je hóeft niet direct te reageren hierop. Dat zorgt er dan ook voor dat het grootste deel van de jongeren WhatsApp verkiest boven bellen. Ondanks dat bellen vaak toch wel een stuk sneller is.

Probleem?

Op de vraag of belangst echt een probleem is onder jongeren, zijn de meningen verdeeld. In principe is het geen probleem omdat jongeren hun eigen communicatiemiddel hebben. Dat zorgt ervoor dat een hoop jongeren evengoed goed zijn in het onderhouden van vriendschappen.

Aan de andere kant kan het een probleem voor jongeren zijn wanneer zij in het bedrijfsleven wel moeten telefoneren. Toch is ook dat niet het einde, want er zijn een aantal simpele manieren om over belangst heen te komen:

  • Bereid je goed voor. Als je iemand een aantal vragen wilt stellen via de telefoon, schrijf dan van te voren precies op wat je wilt zeggen. Zo voorkom je dat je niet uit je woorden kunt komen.
  • Bedenk van te voren hoe het gesprek ongeveer zal lopen. Welke tegenvragen kun je verwachten?
  • Neem het telefoongesprek op. Zo kun je deze terugluisteren en bedenken wat er de volgende keer beter kan.
  • Blijf oefenen. Als je bang bent om te bellen, zal deze angst alleen maar groter worden wanneer je het gaat uitstellen. Blijf het daarom gewoon proberen. De persoon aan de andere kant van de lijn kan jou niet zien, en de kans is groot dat diegene ook niet door heeft dat jij zo zenuwachtig bent.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.